АНОНС: У "Протасовому Яру" відбудеться лекція Ростислава Семківа про поезію Василя Стуса

7 вересня у "Протасовому Яру" в Києві відбудеться лекція "Гнів, сарказм і спокій — три стани поезії Василя Стуса" від письменника, літературознавця Ростислава Семківа.

Василь Стус — знакова постать української літератури всього ХХ сторіччя. Впертий борець за свободу, концептуальний мислитель, блискучий поет.

Його біографія доводить, що людська особистість, що прагне зберегти свою цілісність, конче мусить сміливо виступати проти зла та несправедливості. Проте як поет він бачить значно далі: читати Стуса зараз — значить наближатися до істини, осягнути яку поза сильною поезією, просто неможливо. Читати Стуса — значить розуміти глибину.

Тож про що поезія Василя Стуса? Дізнаєтеся у лекції "Гнів, сарказм і спокій — три стани поезії Василя Стуса" від письменника, літературознавця Ростислава Семківа.

Час: 17:20-18:00

Локація: Галявина на Протасовому Яру (орієнтир — нижня заправка WOG, вул. Солом'янська, 40а)

Фестиваль "Протасів Яр" пам'яті Романа Ратушного відбувається за сприяння Міжнародного фонду "Відродження" та підтримки Фонду RAZOM. 

 

"Важливо не робити з пам’яті божество", - Євгеній Стасіневич

Публічне інтерв'ю з літературним критиком Євгенієм Стасіневичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.

Андрій Бандера. Батька – за сина

У справі оперативної розробки Степана Бандери, яка зберігається в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України, є низка документів, які стосуються його батька – отця Андрія. Це драматична історія того, як чекісти перекладали свою ненависть до одного з лідерів українського визвольного руху на його близьких родичів.

"Примус до підданства". Перша спроба

"В ліжку з ведемедем. Сусідство з Росією як історичний виклик" - таку назву має нова книжка Олексія Мустафіна, що готується до виходу у видавництві "Фабула". Є в ній глава, присвячена експансії Російської імперії на Кавказі. Зокрема, й в часи правління у Картлі Іраклія II – царя, якому нинішня влада Грузії хоче встановити пам'ятник у своїй столиці. Чому ця ініціатива викликала таке обурення можна зрозуміти із фрагменту книжки, люб'язно наданому "Історичній правді" Олексієм Мустафіним.