IN MEMORIAM: помер історик та голова луганської "Просвіти" Володимир Семистяга

На 75-му році життя помер історик, громадський діяч, голова луганської "Просвіти" Володимир Семистяга, який у 2014 майже два місяці провів у полоні бойовиків.

Про це повідомив член Національної спілки письменників України Євген Букет.

"Усе своє життя Володимир Семистяга присвятив утвердженню української державності. Історик за фахом, він досліджував нацистський окупаційний режим на теренах Луганщини, а відчув на собі російський. 55 днів науковець перебував у полоні бійців "ЛНР" за свою проукраїнську позицію та допомогу українській армії", – написав Євген Букет.

Семистяга був старшим викладачем кафедри історії України в Луганському державному університеті. Очолював Луганське обласне об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта". Він також був головним редактором видання "Бахмутський шлях".

У 2008 році Семистяга отримав почесне звання Заслуженого працівника освіти України. А у 2016 році — став лауреатом Всеукраїнської премії імені Івана Огієнка.

У 2014 році після початку бойових дій на Донбасі Семистяга 55 днів провів у полоні бойовиків угруповання "ЛНР".

"Він розповідав мені, як його намагався вербувати полковник ФСБ РФ. Обіцяв вивезти до Ростова, створити всі умови для наукової діяльності і досліджень історії, але вже під диктовку роспропаганди. У такий спосіб намагалися використати добре імʼя українського історика для просування наративів руского міра. Після рішучої відмови Семистягу вивели на розстріл. Демонстративний. В українській пресі тоді навіть зʼявилася інформація про те, що в катівнях ЛНР загинув відомий історик, і дехто з народних депутатів та інших українських діячів пропонували посмертно присвоїти йому звання Героя України", - написав на своїй сторінці у Фейсбук дослідник історії спецслужб Олександр Скрипник.

Історію Володимира Семистяга окремою сюжетною лінією Олександр Скрипник вписав у свій документальний роман "Розстріляний на Донбасі "за ізмєну росії". Після звільнення Семистяга переїхав у Вишгород, що у Київській області, де брав активну участь у роботі регіонального об'єднання "Просвіти". 

Прощання з Володимиром Семистягою відбудеться 1 жовтня у Вишгороді на Київщині. На 11:00 заплановане відспівування у капличці на території районної лікарні (вулиця Кургузова, 1), о 12:00 — поховання.

 

Уривок із книжки "Таборові діти" Любов Загоровської

У книзі "Таборові діти" зібрано свідчення людей, які в дитячому віці зазнали репресій радянської каральної системи. Це розповіді тодішніх дітей про те, як їх під дулами автоматів забирали з дому, про досвід перебування в тюрмах, про важку дорогу на сибірські морози в товарних вагонах, про життя в бараках чи спецінтернатах, про виживання в нелюдських умовах заслання. Ці свідчення варто прочитати, щоб знати, як ставилася радянська влада до дітей, яких оголосила "ворогами народу".

Історик, сержант ЗСУ Володимир Бірчак "Клап": Усі мої предки були борцями визвольних змагань. Тепер вони стоять за спиною свого найменшого бійця

Володимир Бірчак – відомий історик, журналіст, сценарист, заступник редактора видання "Історична правда", керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху. Працював заступником директора Галузевого державного архіву СБУ, доклав чимало зусиль для декомунізації в Україні, особисто брав участь у розробці змін до законодавства, яке тепер гарантує доступ до архівів КДБ. А з перших днів повномасштабного вторгнення Росії у 2022-му мобілізувався до лав ЗСУ та став кулеметником на позивний "Клап".

Чернівці-1989. За лаштунками першої "Червоної Рути"

35 років тому у Чернівцях відбулася подія, що змінила культурний ландшафт нашої країни. Незалежність України почалася із співочої революції на стадіоні "Буковина" та виверження нової непідцензурної музики – музики протесту.

Омофор єднання. Чому порятунок Царгорода від русів став святом для киян і українців загалом

Як виникло церковне Свято Покрови й чому воно стало святом військових.