США передали Україні історичні артефакти, викрадені росіянами на тимчасово окупованих територій

Україні повернули 4 середньовічні залізні шаблі, датовані ІХ–ХІІІ століттям.

Про це повідомили в Національному музеї історії України.

У межах офіційного візиту Міністра культури та стратегічних комунікацій України Миколи Точицького до США, американська сторона передала культурні цінності, які викрала Росія, які походять з тимчасово окупованих територій України. 

Зокрема, повернули 4 середньовічні залізні шаблі, датовані ІХ–ХІІІ століттям. Автентичність пам'яток на прохання американської сторони допомогли встановити фахівці Національного музею історії України.

Заступник міністра національної безпеки США з питань стратегії, політики та планування Роберт Сільверс зазначив, що шаблі виявили, "коли кілька митних та прикордонних службовців у міжнародному поштовому відділенні у Ньюарку, штат Нью-Джерсі, побачили пакунок, у якому, як стверджувалося, містився набір для барбекю". Втім американські службовці вирішили ретельніше перевірити пакунок.

"Наші експерти звернулися до Національного музею історії України в Києві, передали фотографії, і так було встановлено, що це предмети культурної спадщини, скарби самобутнього минулого України", — розповів Роберт Сільверс.

Порятунок цих культурних цінностей став можливим завдяки успішній співпраці між Міністерством культури та стратегічних комунікацій України, Службою зовнішньої розвідки України, Посольством України в США, Національним музеєм історії України та Інститутом археології НАН України.

"Кожен повернутий артефакт — це маленька перемога у нашій боротьбі за нашу ідентичність і, зрештою, за нашу перемогу. Наші артефакти – це символ ідеї України, її прагнення до свободи та незалежності. І поки ми маємо свою ідею, ми будемо жити, боротися і перемагати", — зазначив Микола Точицький.

 

Антон Дробович: "Пам'ять — це поле для справедливості"

Публічне інтерв’ю з головою Інституту національної пам’яті Антоном Дробовичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Володимир Кубійович. На карту поставлено все…

Те, що Володимир Кубійович, визначний український географ, енциклопедист, громадсько-політичний діяч, став об'єктом уїдливих викривальних памфлетів Ярослава Галана, уже свідчить про особливу прискіпливу увагу до нього нквс/мдб як до затятого "українського буржуазного націоналіста". Але не лише памфлети і статті в "Радянській Україні", "Вістях з України" та інших газетах були головними знаряддями радянських спецслужб і комуністичної пропаганди проти українського науковця.

"Важливо не робити з пам’яті божество", - Євгеній Стасіневич

Публічне інтерв'ю з літературним критиком Євгенієм Стасіневичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.