АНОНС: Презентація книги історикині Наталії Старченко "Українські світи Речі Посполитої" у Варшаві

24 вересня у Варшаві українська історикиня Наталія Старченко презентуватиме книжку "Українські світи Речі Посполитої".

"Українські світи Речі Посполитої" - захоплива подорож у минуле, розкриває невідомі аспекти життя дворян Речі Посполитої. Авторка змінює стереотипи, представляючи образ шляхти не як антигероїв, а як активних учасників історії. Як жили, як вирішували конфлікти, чи любили, чи одружувалися? 

Книга показує, що спадщина Речі Посполитої не є виключно польською - українці знову відкривають свою ідентичність, визнаючи близькі їм у минулому цінності. Це унікальний погляд на шляхту, який може змінити сучасну історію.

Зустріч можеруватиме політологиня, письменниця Олександра Іванюк.

Коли: 24 вересня, 18:30

Де: Варшава, Український дім, вул. Заменгофа 1, (ul. Zamenhofa 1)

 

Володимир Кубійович. На карту поставлено все…

Те, що Володимир Кубійович, визначний український географ, енциклопедист, громадсько-політичний діяч, став об'єктом уїдливих викривальних памфлетів Ярослава Галана, уже свідчить про особливу прискіпливу увагу до нього нквс/мдб як до затятого "українського буржуазного націоналіста". Але не лише памфлети і статті в "Радянській Україні", "Вістях з України" та інших газетах були головними знаряддями радянських спецслужб і комуністичної пропаганди проти українського науковця.

"Важливо не робити з пам’яті божество", - Євгеній Стасіневич

Публічне інтерв'ю з літературним критиком Євгенієм Стасіневичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.

Андрій Бандера. Батька – за сина

У справі оперативної розробки Степана Бандери, яка зберігається в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України, є низка документів, які стосуються його батька – отця Андрія. Це драматична історія того, як чекісти перекладали свою ненависть до одного з лідерів українського визвольного руху на його близьких родичів.