Влада Грузії вибачиться за війну 2008 року і влаштує "Нюрнберзький процес" для Саакашвілі

Правляча у Грузії партія "Грузинська мрія" планує вибачитися перед осетинами за війну, яку нібито розв’язав Міхеїл Саакашвілі.

Про це під час виступу на агітаційній зустрічі в Горі заявив засновник і почесний голова партії грузинський бізнесмен Бідзіна Іванішвілі.

"Щойно закінчаться вибори 26 жовтня, коли будуть засуджені ті, хто почав війну, коли абсолютно всі винні в руйнуванні грузино-осетинського братства та співіснування отримають найсуворішу юридичну відповідь, ми обов'язково знайдемо в собі сили вибачитися за те, що відповідно до отриманого завдання зрадницький "Національний рух" у 2008 році огорнув у полум'ї вогню наших осетинських сестер та братів. А оскільки одним із найважливіших наріжних каменів нашої християнської віри, віри грузинів та осетинів, є саме прощення, я впевнений, що братовбивче протистояння, яке вороги Грузії розв'язали для наших народів, закінчиться саме історичним взаємним прощенням та щирим примиренням", - сказав Іванішвілі.

Він пообіцяв провести "грузинський Нюнберзький процес", який має стати наслідком визнання Грузією провини та передумовою для примирення. 

Ув'язнений у Грузії експрезидент країни Міхеіл Саакашвілі, який воював з РФ у 2008 році, прокоментував заяву почесного лідера правлячої нині партії "Грузинська мрія" Бідзіни Іванішвілі:

"Іванішвілі вчинив безпрецедентну в історії Грузії зраду. У Грузії були віроломні феодали Орджонікідзе, але ніколи не було віроломного правителя. Своєю промовою він виправдав напад Росії, знищення людей, зрівняння сіл із землею. Це наруга над пам'яттю героїв, які присвятили себе нашій батьківщині. Замість того, щоб вимагати від Росії вибачень за ті нещастя, які вони завдали нашій країні, він вимагав від грузин вибачень перед завойовником. Ми ще довго не зможемо відмитися від цієї ганьби", - написав на своїй сторінці у Фейсбук Міхеіл Саакашвілі.

Нагадаємо, 1 серпня 2008 року бійці з Південної Осетії поранили офіцерів грузинської поліції та обстріляли грузинські села. Як буде встановлено пізніше, діями Південної Осетії керував заступник міністра оборони Росії Микола Панков.

7 серпня тодішній президент Грузії Саакашвілі, аби зупинити подальше розгортання конфлікту, вирішив піти на компроміс та, під час виступу по телебаченню, пообіцяв автономію Осетії, амністію учасникам боїв і проголосив одностороннє припинення вогню. Однак це не входило в плани Москви, і вже наступного дня, 8 серпня 2008 року, РФ почала вторгнення.

 
Російські самохідні артилерійські установки біля грузинського села Земо-Нікозі, 2008 рік
radiosvoboda.org

"Важливо не робити з пам’яті божество", - Євгеній Стасіневич

Публічне інтерв'ю з літературним критиком Євгенієм Стасіневичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.

Андрій Бандера. Батька – за сина

У справі оперативної розробки Степана Бандери, яка зберігається в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України, є низка документів, які стосуються його батька – отця Андрія. Це драматична історія того, як чекісти перекладали свою ненависть до одного з лідерів українського визвольного руху на його близьких родичів.

"Примус до підданства". Перша спроба

"В ліжку з ведемедем. Сусідство з Росією як історичний виклик" - таку назву має нова книжка Олексія Мустафіна, що готується до виходу у видавництві "Фабула". Є в ній глава, присвячена експансії Російської імперії на Кавказі. Зокрема, й в часи правління у Картлі Іраклія II – царя, якому нинішня влада Грузії хоче встановити пам'ятник у своїй столиці. Чому ця ініціатива викликала таке обурення можна зрозуміти із фрагменту книжки, люб'язно наданому "Історичній правді" Олексієм Мустафіним.