Національна кіностудія ім. О. Довженка святкує День українського кіно та ювілей свого покровителя

13 вересня Національна кіностудія Довженкового імені святкує День українського кіно та ювілей свого патрона, захисника і покровителя.

Про це інформує Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка.

Центральною подією цього дня стане відкриття скульптурної композиції, героями якої є Олександр Довженко і кінооператор Данило Демуцький. Скульптор Володимир Щур, відтворив епізод із зйомок фільму "Земля", супершедевру вітчизняного та світового кіно.

13 вересня ми спробуємо вибудувати історико-культурну дугу, яка поєднає кінострічки класика світового і національного кіно та роботи кіномайстрів наступних поколінь, аж до студентів київських вишів.

Програма свята:

14.00 - Урочисте відкриття скульптурної композиції Олександру Довженку і Данилу Демуцькому "Мотор" біля центрального входу в кіностудію.

Локація – 1 павільйон.

14.40 – Марафон молодого студентського кіно. Підписання меморандуму про співпрацю між Кіностудіями та провідними кіновузами України (КУК, КНУКІМ, Карпенко-Карого).

14.50 – Демонстрація фільму режисера Олександра Довженка та оператора Данила Демуцького: "Ягідка кохання" під живий музичний супровід.

15.20 – 19.50 – Показ студентських фільмів.

20.00 – запалює гурт "Хуртовина".

20.50 - Музична інтрига від Schmalgauzen, які будуть грати свою театрально-музичну виставу для гостей кіностудії до 22:00.

Локація – Довженківський сад.

14.40 - Демонстрація хронікально-документального фільму ДП УкрКіноХроніка: Щоденники О. Довженка , читає М.Вінграновський

15.20. – Демонстрація фільму режисера Олександра Довженка та оператора Данила Демуцького: "Земля".

16.50. - Демонстрація фільму режисера Олександра Довженка: "Звенигора".

Локація – сцена біля 1 павільйона (реконструкція знімального майданчика минулих років).

14.40. – Виступ духового оркестру.

15.00. - Студентська вистава "Зачарована Десна" (автор Олександр Довженка).

Протягом усього дня відбуватимуться екскурсії на території Кіностудії нон-стоп: відвідування нової виставкової експозиції, підготовленої до 130-річчя з дня народження Олександра Довженка, музею Олександра Довженка, цеху ретро-автомобілів, костюмерного, піротехнічного та гримерного цехів;

Свято відбудеться на території Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка за адресою: місто Київ, Берестейський проспект, 44 (метро Шулявська) з 14.00. до 22.00.

Вхід вільний без вікових обмежень.

 

"Важливо не робити з пам’яті божество", - Євгеній Стасіневич

Публічне інтерв'ю з літературним критиком Євгенієм Стасіневичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.

Андрій Бандера. Батька – за сина

У справі оперативної розробки Степана Бандери, яка зберігається в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України, є низка документів, які стосуються його батька – отця Андрія. Це драматична історія того, як чекісти перекладали свою ненависть до одного з лідерів українського визвольного руху на його близьких родичів.

"Примус до підданства". Перша спроба

"В ліжку з ведемедем. Сусідство з Росією як історичний виклик" - таку назву має нова книжка Олексія Мустафіна, що готується до виходу у видавництві "Фабула". Є в ній глава, присвячена експансії Російської імперії на Кавказі. Зокрема, й в часи правління у Картлі Іраклія II – царя, якому нинішня влада Грузії хоче встановити пам'ятник у своїй столиці. Чому ця ініціатива викликала таке обурення можна зрозуміти із фрагменту книжки, люб'язно наданому "Історичній правді" Олексієм Мустафіним.