IN MEMORIAM: На фронті загинув син співавтора тексту Декларації про державний суверенітет України Георгій Шовкошитний

Біля села Мала Токмачка Запорізької області 1 вересня загинув командир протитанкового взводу Георгій Шовкошитний – молодший син письменника, народного депутата 1-го скликання Володимира Шовкошитного.

Про це повідомив батько Володимир Шовкошитний, письменник і видавець, співавтор тексту Декларації про державний суверенітет України, народний депутат I скликання Верховної Ради незалежної України, ліквідатор аварії на ЧАЕС, організатор і один із учасників перепоховання із Сибіру до Києва останків політв'язнів радянського режиму Василя Стуса, Юрія Литвина та Олекси Тихого.

""Якщо хтось думає, що загинути за Україну – це найстрашніше, то він/вона точно не батько, не мама, не вдова і не дитина загиблого Воїна. Першого вересня біля н.п. Мала Токмачка загинув наш молодший син, командир протитанкового взводу Георгій Шовкошитний. З першого дня повномасштабного вторгнення він пішов у ТРО, а з 22 квітня 2022 так само добровільно – в ЗСУ. Воював під Бахмутом, під Авдієвкою, на Сумщині. Загинув на Запорожжі, як справжній Козак!", – написав у мережі Facebook його батько Володимир Шовкошитний.

Георгію був 41 рік. Мав військове звання – лейтенант.

 

"Важливо не робити з пам’яті божество", - Євгеній Стасіневич

Публічне інтерв'ю з літературним критиком Євгенієм Стасіневичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.

Андрій Бандера. Батька – за сина

У справі оперативної розробки Степана Бандери, яка зберігається в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України, є низка документів, які стосуються його батька – отця Андрія. Це драматична історія того, як чекісти перекладали свою ненависть до одного з лідерів українського визвольного руху на його близьких родичів.

"Примус до підданства". Перша спроба

"В ліжку з ведемедем. Сусідство з Росією як історичний виклик" - таку назву має нова книжка Олексія Мустафіна, що готується до виходу у видавництві "Фабула". Є в ній глава, присвячена експансії Російської імперії на Кавказі. Зокрема, й в часи правління у Картлі Іраклія II – царя, якому нинішня влада Грузії хоче встановити пам'ятник у своїй столиці. Чому ця ініціатива викликала таке обурення можна зрозуміти із фрагменту книжки, люб'язно наданому "Історичній правді" Олексієм Мустафіним.