За участі Тімоті Снайдера у Львові відкрили інститут документування

У Львові американський історик Тімоті Снайдер та український письменник, музикант та військовослужбовець Сергій Жадан відкрили Інститут документування і взаємодії INDEX.

Про це повідомляє Львівська міська рада.

Інститут документування і взаємодії відкрила коротка лекція Тімоті Снайдера про важливість документування українського досвіду війни. Опісля відбулась дискусія Снайдера і Сергія Жадана, яку модерувала віцепрезидентка PEN Ukraine Мирослава Барчук. 

"Факти не виникають самі по собі. Те, що сьогодні є очевидним, завтра таким не буде. Але те, що очевидне, буває важко висловити словами, бо воно здається таким зрозумілим, що аж не потребує опису. Тому факти треба зберегти та передати для майбутніх поколінь", — сказав Тімоті Снайдер.

Саме цією діяльністю і займатиметься інститут INDEX. Проєкт реалізовано Інститутом гуманітарних наук у Відні (IWM), який вже майже десятиліття через програми Ukraine in European Dialogue та Documenting Ukraine підсилює голоси українців у світі та документує досвіди війни в Україні.

INDEX не просто документуватиме війну, а також стане медіатором між Україною і закордонними інституціями в академічному середовищі. Очолює інституцію дослідниця культури, кураторка та викладачка Олександра Довжик.

 
фото Романа Балука для Львівської міської ради

"Важливо не робити з пам’яті божество", - Євгеній Стасіневич

Публічне інтерв'ю з літературним критиком Євгенієм Стасіневичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.

Андрій Бандера. Батька – за сина

У справі оперативної розробки Степана Бандери, яка зберігається в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України, є низка документів, які стосуються його батька – отця Андрія. Це драматична історія того, як чекісти перекладали свою ненависть до одного з лідерів українського визвольного руху на його близьких родичів.

"Примус до підданства". Перша спроба

"В ліжку з ведемедем. Сусідство з Росією як історичний виклик" - таку назву має нова книжка Олексія Мустафіна, що готується до виходу у видавництві "Фабула". Є в ній глава, присвячена експансії Російської імперії на Кавказі. Зокрема, й в часи правління у Картлі Іраклія II – царя, якому нинішня влада Грузії хоче встановити пам'ятник у своїй столиці. Чому ця ініціатива викликала таке обурення можна зрозуміти із фрагменту книжки, люб'язно наданому "Історичній правді" Олексієм Мустафіним.