Створено історичний ресурс "Нескорена Буковина. Хроніки Опору"

Створено історичний ресурс "Нескорена Буковина. Хроніки Опору", присвячений національно-визвольному руху на Буковині в 40-х роках ХХ століття.

Про це повідомив автор проєкту Василь Буковинець.

"За результатами багаторічних досліджень, тривалої роботи в українських архівах та з нагоди 33-ї річниці Незалежності України, започаткував роботу історичного ресурсу "Нескорена Буковина. Хроніки Опору", присвяченого сторінкам історії національно-визвольного руху на Буковині в 40-х роках ХХ століття", - написав на своїй сторінці у Фейсбук Василь Буковинець.

Планується зібрати на одній платформі усі документи, світлини, спогади, а також публікації дослідників опору буковинців численним окупантам впродовж 40-х років минулого століття.

Мета - згадати, назвати та належно пошанувати пам'ять усіх, хто ризикуючи власним життям чи свободою боролися за Самостійність України майже сто років тому.

На сайті розміщуватимуться оцифровані розсекречені документи українських архівів, які стосуються героїчних сторінок опору Буковинців радянській та румунській окупаціям.

Також на сайті акумулюватиметься інформація про діяльність підпілля ОУН на Буковині – документи, агітаційні матеріали (листівки), фотографії, біографічні довідки.

Сайт стане в нагоді науковцям, студентам, краєзнавцям та усім, хто цікавиться історичне минуло краю, або ж тим, хто шукає згадки про долю ваших родичів.

"Ресурс лише розпочинає свою роботу, проте вже нині можна скористатись пошуком та спробувати пошукати інформацію про буремні події того часу, своє село чи когось із родичів чи відомих підпільників. Сподіваємося, що з часом стане справжнім електронним архівом, бібліотекою та енциклопедією з діяльності ОУН та УПА на Буковині", - зазначив Василь Буковинець.

Цей проект є спільним результатом багаторічної роботи Дмитра Проданика (зібрані документи буковинського підпілля, біографічні довідки на повстанців, доля та бойовий шлях Миколи Кричуна-"Черемшини"), Миколи Рубанця (сенсаційні публікації щодо Проголошення Незалежності України на Буковині в червні 1941 р., Голоду 1946-47 років, розстрільної команди в місцевому НКВД та багато іншого), Миколи Черешнюка (зібрані свідчення учасників підпілля та біографічні довідки на повстанців із сіл Заставнівщини), свідчення та документи, зібрані п. Войцехівською Іриною Франківною, Іваном Фостієм.

 

Донос-шедевр. Юрій Смолич про Олександра Довженка

"Як у побуті у Довженка тонка культурність і вишукана естетичність легко поєднується із найпростішими смаками, із найбільш елементарними інтересами та рисами характеру сільського жителя, і навіть із найбільш примітивними старосвітськими традиціями,..

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.

Андрій Бандера. Батька – за сина

У справі оперативної розробки Степана Бандери, яка зберігається в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України, є низка документів, які стосуються його батька – отця Андрія. Це драматична історія того, як чекісти перекладали свою ненависть до одного з лідерів українського визвольного руху на його близьких родичів.

"Примус до підданства". Перша спроба

"В ліжку з ведемедем. Сусідство з Росією як історичний виклик" - таку назву має нова книжка Олексія Мустафіна, що готується до виходу у видавництві "Фабула". Є в ній глава, присвячена експансії Російської імперії на Кавказі. Зокрема, й в часи правління у Картлі Іраклія II – царя, якому нинішня влада Грузії хоче встановити пам'ятник у своїй столиці. Чому ця ініціатива викликала таке обурення можна зрозуміти із фрагменту книжки, люб'язно наданому "Історичній правді" Олексієм Мустафіним.