До Дня Незалежності України Державна архівна служба України презентує унікальні документи

До Дня Незалежності України Державна архівна служба України презентує унікальні документи Національного архівного фонду, присвячені процесу державотворення, що зберігаються у Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України.

Про це інформує Державна архівна служба України.

Унікальний документ Постанова про проголошення незалежності України є політико-правовим документом державотворення українського народу. Постанову була прийнята більшістю голосів на позачерговій сесії Верховної Ради України 24 серпня 1991 року.

На честь оголошення незалежності, за ініціативи депутата В'ячеслава Чорновола, синьо-жовті прапори внесено до сесійної зали та піднято над куполом Верховної ради України.

Ознайомитися з документами можна на вебпорталі Державної архівної служби України у розділі "Унікальні документи Національного архівного фонду".

 
Постанова про проголошення незалежності України. 24 серпня 1991 р. 
Фонд 1 оп. 16 спр. 4630. Центральний державний архів вищих органів влади та управління України.

Донос-шедевр. Юрій Смолич про Олександра Довженка

"Як у побуті у Довженка тонка культурність і вишукана естетичність легко поєднується із найпростішими смаками, із найбільш елементарними інтересами та рисами характеру сільського жителя, і навіть із найбільш примітивними старосвітськими традиціями,..

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.

Андрій Бандера. Батька – за сина

У справі оперативної розробки Степана Бандери, яка зберігається в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України, є низка документів, які стосуються його батька – отця Андрія. Це драматична історія того, як чекісти перекладали свою ненависть до одного з лідерів українського визвольного руху на його близьких родичів.

"Примус до підданства". Перша спроба

"В ліжку з ведемедем. Сусідство з Росією як історичний виклик" - таку назву має нова книжка Олексія Мустафіна, що готується до виходу у видавництві "Фабула". Є в ній глава, присвячена експансії Російської імперії на Кавказі. Зокрема, й в часи правління у Картлі Іраклія II – царя, якому нинішня влада Грузії хоче встановити пам'ятник у своїй столиці. Чому ця ініціатива викликала таке обурення можна зрозуміти із фрагменту книжки, люб'язно наданому "Історичній правді" Олексієм Мустафіним.