Верховна Рада ухвалила закон про заборону РПЦ

Верховна Рада України ухвалила закон про заборону релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.

Про це повідомив історик, Народний депутат України Володимир В'ятрович.

"Це важливий крок на шляху звільнення України від російського впливу і зміцнення нашої незалежності. Закон прямо забороняє діяльність РПЦ в Україні", - написав Володимир В'ятрович на своїй сторінці у Фейсбук.

Рішення підтримали 265 депутатів. Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування. Відтак, Державна служба етнополітики і свободи совісті отримає можливість перевіряти релігійні організації України на предмет афілійованості з московською церквою.

"Якщо хоча б одна з 7 визначених законом ознак пов'язаності релігійної організації з РПЦ буде виявлена, така організація отримає припис про усунення цього зв'язку протягом 30 днів. Якщо зв'язок з Москвою не буде розірвано, держава звернеться до суду з позовом про заборону такої організації", - пояснив Володимир В'ятрович.

Судові процедури заборони почнуться через 9 місяців після опублікування закону. Через три місяці з дня опублікування закону, протягом яких уряд має ухвалити необхідні підзаконні акти, релігійні організації зможуть також оцінюватися на предмет причетності до пропаганди "русского міра". Така пропаганда буде підставою для їх судової заборони.

Афілійовані з РПЦ релігійні організації будуть позбавлені права користуватися державним і комунальним майном. Якщо вони не розірвуть зв'язків з московською церквою, то протягом двох місяців договори користування храмами, які належать державі чи місцевим громадам будуть розірвані. 

 
volynua.com

Антон Дробович: "Пам'ять — це поле для справедливості"

Публічне інтерв’ю з головою Інституту національної пам’яті Антоном Дробовичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Володимир Кубійович. На карту поставлено все…

Те, що Володимир Кубійович, визначний український географ, енциклопедист, громадсько-політичний діяч, став об'єктом уїдливих викривальних памфлетів Ярослава Галана, уже свідчить про особливу прискіпливу увагу до нього нквс/мдб як до затятого "українського буржуазного націоналіста". Але не лише памфлети і статті в "Радянській Україні", "Вістях з України" та інших газетах були головними знаряддями радянських спецслужб і комуністичної пропаганди проти українського науковця.

"Важливо не робити з пам’яті божество", - Євгеній Стасіневич

Публічне інтерв'ю з літературним критиком Євгенієм Стасіневичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.