АНОНС: У Польщі відбудеться Міжнародний Літній Інститут «Свідчення війни в Україні»

З 27 по 30 серпня в м. Вроцлав у Польщі відбудеться Міжнародний Літній Інститут «Свідчення війни в Україні» (WWSI).

Про це інформує Українська Асоціація Усної Історії.

Інститут був започаткований у відповідь на російську військову агресію проти України кількома партнерськими установами в липні 2022 року. Організатори Літнього інституту запропонували академічну платформу для уважного й зосередженого обговорення потреб і викликів польових досліджень і проведення інтерв'ю в контексті поточної війни в Україні.

Другий інститут пройшов у червні 2023 року, метою якого стало формулювання ключових концептуальних питань, що стосуються практики та етики досліджень у воєнний час, а також створення нової транснаціональної дослідницької мережі, яка б об'єднала дослідників, активістів та творчих особистостей, залучених до збору свідчень війни.

Цього року Літній Інститут зосереджений на дослідженні свідчень у пошуку справедливості, маючи на меті виробити нові дисциплінарні підходи до усної історії, вивчення пам'яті та антропології, надаючи жертвам війни простір довіри та гідності. 

Свідчення очевидців відіграють ключову роль у розкритті злочинів, встановленні винності військових злочинців і відшкодуванні жертвам. Свідчення з перших вуст служать не лише ключовими компонентами судових процесів, але й міцною основою для дотримання прав людини та міжнародного права під час збройних конфліктів. Крім того, така юридична робота зі свідками закладає основу для відновлення довіри до правової системи та зміцнення миру в постконфліктних суспільствах.

Концепція геноциду становить особливий інтерес у межах WWSI 2024. З 2014 року риторика геноциду тестується для юридичної кваліфікації злочинів Російської Федерації, скоєних в Україні. Також протягом WWSI 2024 буде зосереджена увага на досвіді окупації та пошуку справедливості на колишніх окупованих територіях.

Протягом чотирьох днів Інституту запрошені спікери проведуть презентації, майстер-класи та менторські зустрічі з учасниками щодо сучасних тенденцій наукових і творчих рефлексій на тему війни в Україні.

З програмою Літнього інституту WWSI 2024 можна ознайомитися тут.

 

"Важливо не робити з пам’яті божество", - Євгеній Стасіневич

Публічне інтерв'ю з літературним критиком Євгенієм Стасіневичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.

Андрій Бандера. Батька – за сина

У справі оперативної розробки Степана Бандери, яка зберігається в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України, є низка документів, які стосуються його батька – отця Андрія. Це драматична історія того, як чекісти перекладали свою ненависть до одного з лідерів українського визвольного руху на його близьких родичів.

"Примус до підданства". Перша спроба

"В ліжку з ведемедем. Сусідство з Росією як історичний виклик" - таку назву має нова книжка Олексія Мустафіна, що готується до виходу у видавництві "Фабула". Є в ній глава, присвячена експансії Російської імперії на Кавказі. Зокрема, й в часи правління у Картлі Іраклія II – царя, якому нинішня влада Грузії хоче встановити пам'ятник у своїй столиці. Чому ця ініціатива викликала таке обурення можна зрозуміти із фрагменту книжки, люб'язно наданому "Історичній правді" Олексієм Мустафіним.