Головний офіс TED відмовився публікувати промову українського історика та військового ЗСУ

Головний офіс TED у США відмовився публікувати виступ про російсько-українську війну історика, аспіранта УКУ та війсьовослужбовця ЗСУ Максима Осадчука. Через це локальний осередок TEDxUCU при Українському католицькому університеті оголосив про припинення своєї діяльності.

Про це йдеться в офіційному зверненні локального осередку.

На початку повномасштабного вторгнення у 2022 році, TED опублікував офіційну позицію на підтримку України та проти несправедливого російського вторгнення. А сесія-відкриття міжнародної конференції TED у Ванкувері, в Канаді, у квітні 2022 року, була присвячена Україні. На ній було зібрано 2,1 мільйона доларів на гуманітарну допомогу.

Восени 2023 року локальний осередок TEDxUCU організував ліцензований TED захід, серед спікерів якого був студент УКУ Максим Осадчук. Головний офіс TEDx відмовився публікувати промову військовослужбовця та історика "Війна як криза, війна як можливість". Представникам TED не сподобались "контраверсійні твердження" про росіян. 

"Риторика, яку використовує Максим, є об'єктивно расистською та упередженою. Незалежно від контексту, расистським узагальненням немає місця на майданчику "TEDх", ми не можемо транслювати це на глобальній платформі з мільйонами глядачів. Несправедливі дії авторитарного уряду не представляють і не можуть репрезентувати націю в цілому", — йдеться у відповіді TEDх локальному осередку.

Представники TEDxUCU заявили, що вичерпали усі формальні та неформальні шляхи для вирішення питання. І на знак незгоди вирішили "припинити будь-яку діяльність і функціонування в майбутньому спільноти TEDxUCU.

Максим Осадчук пішов на фронт у 2014 році у складі добровольчого батальйону "Айдар". Після повернення з війни навчався на магістерській програмі УКУ і продовжив наукову діяльність. У лютому 2022 року Максим Осадчук знову мобілізувався до ЗСУ.

Повний текст виступу Максима Осадчука та аргументацію з боку головного офісу читайте за посиланням

 

 

"Важливо не робити з пам’яті божество", - Євгеній Стасіневич

Публічне інтерв'ю з літературним критиком Євгенієм Стасіневичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.

Андрій Бандера. Батька – за сина

У справі оперативної розробки Степана Бандери, яка зберігається в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України, є низка документів, які стосуються його батька – отця Андрія. Це драматична історія того, як чекісти перекладали свою ненависть до одного з лідерів українського визвольного руху на його близьких родичів.

"Примус до підданства". Перша спроба

"В ліжку з ведемедем. Сусідство з Росією як історичний виклик" - таку назву має нова книжка Олексія Мустафіна, що готується до виходу у видавництві "Фабула". Є в ній глава, присвячена експансії Російської імперії на Кавказі. Зокрема, й в часи правління у Картлі Іраклія II – царя, якому нинішня влада Грузії хоче встановити пам'ятник у своїй столиці. Чому ця ініціатива викликала таке обурення можна зрозуміти із фрагменту книжки, люб'язно наданому "Історичній правді" Олексієм Мустафіним.