IN MEMORIAM: У США помер історик Пітер Редвей

Пітер Редвей - автор книг з історії дисидентського та правозахисного руху в Росії та Радянському Союзі.

Про смерть історика сповістили на сайті "Хроника текущих событий".

Пітер Редвей народився у Великій Британії. Будучи студентом, а потім аспірантом-русистом, у 1950-ті роки приїжджав до СРСР на стажування до МГУ. 1960 року був висланий із Радянського Союзу. Згодом у США очолював Кеннанівський інститут перспективних російських дослідників, був професором Джорджтаунського університету у Вашингтоні.

1969 року Редвей став співзасновником Фонду імені Олександра Генцена, за підтримки якого на Заході були опубліковані роботи радянських дисидентів та правозахисників, зокрема Андрія Амальріка, Юлія Даніеля, Павла Литвинова та інших. Також він сприяв перекладам англійською мовою першого в СРСР російськомовного неперіодичного непідцензурного правозахисного журналу самвидаву "Хроники текущих событий".

Книга Редвея "Непідцензурна Росія", що вийшла в 1972 році, стала однією з перших академічних публікацій про радянський дисидентський рух на Заході. У 1977-му вийшла книга "Психіатричний терор", також видав книгу спогадів "Дисиденти", в яких  розповідає про своє знайомство та співпрацю з багатьма радянськими дисидентами та активістами.

Пітер Редвей відійшов у вічність 29 липня на 84 році життя.

 

"Важливо не робити з пам’яті божество", - Євгеній Стасіневич

Публічне інтерв'ю з літературним критиком Євгенієм Стасіневичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.

Андрій Бандера. Батька – за сина

У справі оперативної розробки Степана Бандери, яка зберігається в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України, є низка документів, які стосуються його батька – отця Андрія. Це драматична історія того, як чекісти перекладали свою ненависть до одного з лідерів українського визвольного руху на його близьких родичів.

"Примус до підданства". Перша спроба

"В ліжку з ведемедем. Сусідство з Росією як історичний виклик" - таку назву має нова книжка Олексія Мустафіна, що готується до виходу у видавництві "Фабула". Є в ній глава, присвячена експансії Російської імперії на Кавказі. Зокрема, й в часи правління у Картлі Іраклія II – царя, якому нинішня влада Грузії хоче встановити пам'ятник у своїй столиці. Чому ця ініціатива викликала таке обурення можна зрозуміти із фрагменту книжки, люб'язно наданому "Історичній правді" Олексієм Мустафіним.