У Львові з’являться вулиці на честь Петра Франка, Дарії Гусяк та Надії Мудрої

У Львівській області декомунізували 134 вулиці.

Про це пише zaxid.net.

Зокрема, у Львові з'являться нові назви вулиць на честь льотчика УГА Петра Франка, останньої зв'язкової Шухевича Дарії Гусяк та членкині ОУН Надії Мудрої, а також науковців Любомира Романкова та Ігоря Юхновського:

  • Татарбунарська – Петра Франка,
  • Червона – Любомира Романкова,
  • Професора Петра Буйка – Професора Ігоря Юхновського,
  • Юрія Смолича – Надії Мудрої,
  • Амвросія Бучми – Анатолія Лупиноса;
  • Таманська – Дарії Гусяк,
  • Андрія Волощака – Генерала Миколи Арсенича,
  • площа Липнева – площа Берестейської унії.

Деякі вулиці населених пунктів Львівщини названі на честь новітніх героїв війни – Тараса Матвіїва, Андрія Гергерта, Дмитра Пащука, Василя Задорожного. Зовсім новими назвами вулиць, які раніше не вживались, є також Українських волонтерів (с. Вовчатичі Стрийського району), Сил оборони України (с. Добрівляни Стрийського району), Військових медиків (с. Юшківці Стрийського району), Іноземних добровольців (Миколаїв і Жовква), Збройних сил України (с. Сокільники і с. Смереків), Сил територіальної оборони (с. Черляни).

Ознайомитися з новими назвами усіх 134 вулиць можна тут.

 
Мурал на честь Петра Франка у Львові

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.

Андрій Бандера. Батька – за сина

У справі оперативної розробки Степана Бандери, яка зберігається в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України, є низка документів, які стосуються його батька – отця Андрія. Це драматична історія того, як чекісти перекладали свою ненависть до одного з лідерів українського визвольного руху на його близьких родичів.

"Примус до підданства". Перша спроба

"В ліжку з ведемедем. Сусідство з Росією як історичний виклик" - таку назву має нова книжка Олексія Мустафіна, що готується до виходу у видавництві "Фабула". Є в ній глава, присвячена експансії Російської імперії на Кавказі. Зокрема, й в часи правління у Картлі Іраклія II – царя, якому нинішня влада Грузії хоче встановити пам'ятник у своїй столиці. Чому ця ініціатива викликала таке обурення можна зрозуміти із фрагменту книжки, люб'язно наданому "Історичній правді" Олексієм Мустафіним.

Світоглядні орієнтири ОУН: приклад Ярослава Стецька

Історик Микола Гаєвой загинув на війні 27 серпня 2024 року. Він навчався в аспірантурі УКУ з історії. Для своєї дисертації обрав політичну біографію Ярослава Стецька. Фрагмент наукової роботи Микола надсилав редакції "Історичної правди". Публікуємо текст Миколи Гаєвого у пам'ять про полеглого Героя.