УПЦ МП відмовляється залишати Успенський собор у Володимирі

Термін договору тимчасового користування комплексом Успенського собору XII–XVII століть у Володимирі збіг 1 липня.

Про це інформує Район.Володимир.

Митрополит Володимир, настоятелю релігійної громади Свято-Успенського кафедрального собору, ознайомився з висновком роботи комісії і відмовився підписувати акт прийому-передачі будівлі собору.

Нагадаємо настоятель собору митрополит Володимир звернувся до Волинської ОВА, щоб продовжити тимчасового користування комплексом Успенського собору XII–XVII століть у Володимирі. В ОВА відповіли відмовою. Наразі відомо, що громада УПЦ МП звернулася з цього питання до суду. 

"Нічого не буду підписувати. Це спеціально все зроблено. А ще почекаємо, що скаже суд", – зазначив митрополит Володимир, відповідаючи на запитання голови комісії, чому відмовляється підписувати документ.

Нагадаємо, 15 вересня 2022 року Волинська обласна рада підтримала звернення до ВРУ, Кабміну та РНБО про заборону Української православної церкви московського патріархату на території України. А в листопаді минулого року депутати Волинської обласної ради звернулися до прем'єра, міністра культури і голови служби з етнополітики та свободи совісті з проханням не продовжувати договір про користування УПЦ МП комплексом Успенського собору XII–XVII століть у Володимирі.

 

Співоче поле. За лаштунками спецоперації

Роман Безсмертний запропонував акцію вважати еталонною, помістити її до палати мір та вагів і надалі успіх нових акцій вимірювати "співочимиполями". Зазвичай люди бачили верхівку айсберга. Переважна частина нашої штабної роботи була непомітною, непублічною, інколи – таємною. Деякі подробиці акції на Співочому полі знали тільки я та Тарас Стецьків.

Юрій Шевельов. Що не увійшло і не могло увійти до книги спогадів?

Спогади Юрія Шевельова із назвою "Я – мене – мені… (і довкруги)", оприлюднені на початку 2000-х років, пролили світло на досі невідомі сторінки життя і діяльності видатного філолога, славіста-мовознавця, професора низки престижних університетів світу, багаторічного президента Української вільної академії наук. Шевельов не випадково обрав таку багатозначну назву. Вона цілком підійшла б і для назви справи агентурної розробки, яку завели на нього в мгб урср. Хіба що у трішки зміненому вигляді – "Він – його – йому… (і довкруги)". Натомість справі дали назву "Шевченко".

Національний Пантеон. Світовий досвід

Про потребу в національному українському пантеоні заговорили ще у 2000-х роках, його розглядали як місце перепоховання видатних українців, могили яких за межами України. Сучасна російсько-українська війна знову активізувала проблему. Розглянемо яким є світовий досвід національних пантеонів.

«Кожен має знати, що без його, або її зусиль нічого не зміниться»: Олександра Матвійчук

Публічне інтерв'ю із правозахисницею Олександрою Матвійчук у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.