Презентували унікальні документи Національного архівного фонду

До дня Української Державності Державна архівна служба України презентує унікальні документи Національного архівного фонду, що зберігаються у Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України.

Про це інформує Державна архівна служба України.

Зокрема, йдеться про такі документи:

- Тимчасовий закон Української Держави про Верховне управління державою на випадок смерті, тяжкої хвороби і перебування поза межами держави Ясновельможного пана Гетьмана всієї України. 1 серпня 1918 р. Оригінал. ЦДАВО України. Ф. 1064. Оп. 1. Спр.284. Арк. 1-2.

- Заповіт Гетьмана всієї України Павло Скоропадського. 3 серпня 1918 р. ЦДАВО України. Ф. 2469. Оп. 1. Спр. 10. Арк. 3.

Період правління Гетьмана Скоропадського відіграв визначну роль у становленні та інституалізації органів державної влади України. У наведених унікальних документах Національного архівного фонду Гетьман Павло Скоропадський ініціює створення моделі владних інституцій, які мали забезпечити державотворчий процес в умовах відходу від влади самого Павла Скоропадського.

За час його правління урядові установи затвердили близько 400 законодавчих та підзаконних актів. Велике значення отримало відродження науки та культури, що позначилася відкриттям Національної опери, Державної бібліотеки Академії наук та Академії мистецтв. Гетьманом Павлом Скоропадським було встановлено чітку структуру державної влади. Особливої уваги Гетьман приділяв розбудові Українського війська та флоту. В основу державного будівництва Скоропадський поклав принцип соборності українських земель.

Ознайомитися з документами можна на вебпорталі Державної архівної служби України у розділі "Унікальні документи Національного архівного фонду".

 

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.

Андрій Бандера. Батька – за сина

У справі оперативної розробки Степана Бандери, яка зберігається в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України, є низка документів, які стосуються його батька – отця Андрія. Це драматична історія того, як чекісти перекладали свою ненависть до одного з лідерів українського визвольного руху на його близьких родичів.

"Примус до підданства". Перша спроба

"В ліжку з ведемедем. Сусідство з Росією як історичний виклик" - таку назву має нова книжка Олексія Мустафіна, що готується до виходу у видавництві "Фабула". Є в ній глава, присвячена експансії Російської імперії на Кавказі. Зокрема, й в часи правління у Картлі Іраклія II – царя, якому нинішня влада Грузії хоче встановити пам'ятник у своїй столиці. Чому ця ініціатива викликала таке обурення можна зрозуміти із фрагменту книжки, люб'язно наданому "Історичній правді" Олексієм Мустафіним.

Світоглядні орієнтири ОУН: приклад Ярослава Стецька

Історик Микола Гаєвой загинув на війні 27 серпня 2024 року. Він навчався в аспірантурі УКУ з історії. Для своєї дисертації обрав політичну біографію Ярослава Стецька. Фрагмент наукової роботи Микола надсилав редакції "Історичної правди". Публікуємо текст Миколи Гаєвого у пам'ять про полеглого Героя.