АНОНС: У Києві та Вашингтоні презентують книжку про заступника Бандери, який рятував євреїв

10 червня, у Києві та Вашингтоні відбудеться презентація книжки Олега Проценка "Національний трибун. Життя та ідеї Івана Вовчука".

Іван Вовчук – націоналіст зі Сходу України, заступник Степана Бандери, соратник Романа Шухевича, Праведник народів світу. Це член Організації українських націоналістів, який отримав найвищу нагороду Держави Ізраїль: Меморіальний комплекс історії Голокосту "Яд Вашем" посмертно визнав цього заступника Бандери "Праведником народів світу" за порятунок євреїв від смерті.

До цього часу в Україні дуже мало знали про Вовчука, при тому що він був однією з найвпливовіших осіб у середовищі українських націоналістів та серед української діаспори, і навіть мав вплив на американський Конгрес.

Книжка Олега Проценка, видана київським видавництвом "Фронезис", стала першою цілісною біографією Івана Вовчука.

Це книга-протиотрута проти імперських, радянських та російських міфів. Постать Вовчука розбиває міф про українських націоналістів-антисемітів. Також розвінчує міф про те, що українських націоналістів нібито не було на Сході України.

Презентація відбудеться в один день і в Києві, і у Вашингтоні. В американській столиці книжку презентує Vovk Foundation, заснований онуками Івана Вовчука.

У Києві участь у презентації візьмуть:

Олег Проценко, автор книжки "Національний трибун. Життя та ідеї Івана Вовчука", автор та упорядник низки антологій політичної думки

Володимир В'ятрович, народний депутат України, дослідник історії визвольного руху

Микола Посівнич, історик, автор біографії Степана Бандери

Анатолій Дністровий, письменник, художник, офіцер ЗСУ

Юрій Вовчук, американський підприємець, онук Івана Вовчука (відеовключення із Вашингтона)

Захід відбудеться у Книгарні Сенс на Хрещатику (Київ, вул.Хрещатик, 34), другий поверх

Початок – о 19.00

Для участі просимо зареєструватися у гугл-формі тут.

 

Юрій Шевельов. Що не увійшло і не могло увійти до книги спогадів?

Спогади Юрія Шевельова із назвою "Я – мене – мені… (і довкруги)", оприлюднені на початку 2000-х років, пролили світло на досі невідомі сторінки життя і діяльності видатного філолога, славіста-мовознавця, професора низки престижних університетів світу, багаторічного президента Української вільної академії наук. Шевельов не випадково обрав таку багатозначну назву. Вона цілком підійшла б і для назви справи агентурної розробки, яку завели на нього в мгб урср. Хіба що у трішки зміненому вигляді – "Він – його – йому… (і довкруги)". Натомість справі дали назву "Шевченко".

Національний Пантеон. Світовий досвід

Про потребу в національному українському пантеоні заговорили ще у 2000-х роках, його розглядали як місце перепоховання видатних українців, могили яких за межами України. Сучасна російсько-українська війна знову активізувала проблему. Розглянемо яким є світовий досвід національних пантеонів.

«Кожен має знати, що без його, або її зусиль нічого не зміниться»: Олександра Матвійчук

Публічне інтерв'ю із правозахисницею Олександрою Матвійчук у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Важка стежка до храму. Спогади очевидця відродження УАПЦ у Чернігові

28 січня 1990-го під час встановлення пам'ятного хреста у Крутах побував український священик з Києва, який взяв участь у освяченні хреста і служінні панахиди по вбитих більшовиками у 1918 році студентах. На Крутянську жалобу тоді з'їхалося понад 300 осіб. Це був перший за багато років випадок на Чернігівщині, коли тут відкрито служили церковну панахиду по жертвах комуністичного режиму. Сподіватись на такий крок з боку місцевих священиків РПЦ було неможливо, тому ще більше нас стала вабити УАПЦ, про яку ми чули, що вона була знищена і заборонена комуністичним режимом.