АНОНС: Експертний круглий стіл на тему "Меморіалізація жертв, учасників та подій російсько-української війни"

27 червня у Києві відбудеться експертний круглий стіл на тему: "Меморіалізація жертв, учасників та подій російсько-української війни. Публічний простір та локальний вимір".

Про це повідомили в УІНП.

До участі запрошено представників органів влади та місцевого самоврядування, науковців, експертів та громадських діячів.

Питання до обговорення:

- Яким чином зберігається пам'ять про російсько-українську війну в публічному просторі на локальному рівні. Загальний зріз 2014-2024.

- Громадянська та стихійна меморіалізація (Стіна пам'яті на мурах Михайлівського монастиря у Києві, інсталяція на столичному Майдані Незалежності, інсталяції в інших населених пунктах).

- Тимчасові меморіальні об'єкти в центральних частинах міст: етичні та естетичні дискусії.

- Найменування вулиць та інших об'єктів у населених пунктах на честь полеглих.

Організатори: Український інститут національної пам'яті, Всеукраїнська громадська організація "Об'єднання матерів і дружин захисників України".

Коли: 27 червня о 15:00.

Локація: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16 (Зала 2).

Трансляція буде доступна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=ZJhhaESW7cs 

 

Роман Шухевич. Останній звіт Головнокомандувача УПА

В архіві Служби зовнішньої розвідки України знайдено рукописний варіант останнього звіту Головного командира УПА Романа Шухевича. Аналіз цього звіту та інших розсекречених документів НКВД/МГБ УРСР засвідчує, що Головнокомандувач повстанців не мав жодних ілюзій з приводу того, як має постати вільна і незалежна Україна, а саме – силою зброї у запеклій боротьбі з московитами.

Юрій Шевельов. Що не увійшло і не могло увійти до книги спогадів?

Спогади Юрія Шевельова із назвою "Я – мене – мені… (і довкруги)", оприлюднені на початку 2000-х років, пролили світло на досі невідомі сторінки життя і діяльності видатного філолога, славіста-мовознавця, професора низки престижних університетів світу, багаторічного президента Української вільної академії наук. Шевельов не випадково обрав таку багатозначну назву. Вона цілком підійшла б і для назви справи агентурної розробки, яку завели на нього в мгб урср. Хіба що у трішки зміненому вигляді – "Він – його – йому… (і довкруги)". Натомість справі дали назву "Шевченко".

Національний Пантеон. Світовий досвід

Про потребу в національному українському пантеоні заговорили ще у 2000-х роках, його розглядали як місце перепоховання видатних українців, могили яких за межами України. Сучасна російсько-українська війна знову активізувала проблему. Розглянемо яким є світовий досвід національних пантеонів.

«Кожен має знати, що без його, або її зусиль нічого не зміниться»: Олександра Матвійчук

Публічне інтерв'ю із правозахисницею Олександрою Матвійчук у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.