IN MEMORIAM: Помер співорганізатор Студентського братства Львівщини Богдан Лозинський

Богдан Лозинський – учасник студентського голодування "Революції на граніті", активний учасник Помаранчевої Революції та Революції Гідності.

Про це повідомив Андрій Салюк, лідер волонтерської ініціативи "Львівський лицар.

"Сьогодні наша родина Студентського Братства втратила нашого Братчика: відійшов у засвіти наш Друг, співорганізатор Студентсько Братства, учасник студентського голодування "Революції на граніті", активний учасник Помаранчевої Революції та Революції Гідності, щира, світла і неймовірно добра Людина – Богдан Лозинський. Боляче усвідомлювати… Сумуємо за Тобою, Братчику", – заначив Андрій Салюк.

Богдан Лозинський помер 23 червня.

25 травня 1989 року у Львові створили Студентське Братство міста Львова — першу незалежну українську студентську організацію. Головною метою її діяльності стало об'єднання студентської молоді для боротьби за Незалежність України.

Наприкінці 1980-х років Студентське Братство починало свою діяльність з політичних страйків, акцій громадянської непокори через арешти активістів організації; брало участь в організації "Живого ланцюга" до річниці Дня Соборності України, було організатором Студентської "Революції на граніті".

 

Юрій Шевельов. Що не увійшло і не могло увійти до книги спогадів?

Спогади Юрія Шевельова із назвою "Я – мене – мені… (і довкруги)", оприлюднені на початку 2000-х років, пролили світло на досі невідомі сторінки життя і діяльності видатного філолога, славіста-мовознавця, професора низки престижних університетів світу, багаторічного президента Української вільної академії наук. Шевельов не випадково обрав таку багатозначну назву. Вона цілком підійшла б і для назви справи агентурної розробки, яку завели на нього в мгб урср. Хіба що у трішки зміненому вигляді – "Він – його – йому… (і довкруги)". Натомість справі дали назву "Шевченко".

Національний Пантеон. Світовий досвід

Про потребу в національному українському пантеоні заговорили ще у 2000-х роках, його розглядали як місце перепоховання видатних українців, могили яких за межами України. Сучасна російсько-українська війна знову активізувала проблему. Розглянемо яким є світовий досвід національних пантеонів.

«Кожен має знати, що без його, або її зусиль нічого не зміниться»: Олександра Матвійчук

Публічне інтерв'ю із правозахисницею Олександрою Матвійчук у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Важка стежка до храму. Спогади очевидця відродження УАПЦ у Чернігові

28 січня 1990-го під час встановлення пам'ятного хреста у Крутах побував український священик з Києва, який взяв участь у освяченні хреста і служінні панахиди по вбитих більшовиками у 1918 році студентах. На Крутянську жалобу тоді з'їхалося понад 300 осіб. Це був перший за багато років випадок на Чернігівщині, коли тут відкрито служили церковну панахиду по жертвах комуністичного режиму. Сподіватись на такий крок з боку місцевих священиків РПЦ було неможливо, тому ще більше нас стала вабити УАПЦ, про яку ми чули, що вона була знищена і заборонена комуністичним режимом.