На Львівщині відновлюють хату, де відбулася конференція ОУН

У лісі біля села Теребежі на Львівщині зберігся будинок, де в 1943 році відбулася конференція ОУН.

Про це пише Суспільне.

Конференція ОУН відбулася у лютому 1943 року, після поразки німецьких військ у битві під Сталінградом. У ній брав участь і Роман Шухевич, каже голова громадського комітету для вшанування пам'яті українських героїв Олесь Ворона:

"Керівництво ОУН зрозуміло, що треба готуватися до приходу, повернення Червоної армії на наші терени. І були розбіжності між керівниками. Одні були за те, щоб почати антинімецьке повстання. Інші – Шухевич, наприклад – наполягали на тому, що треба готуватися до війни на два фронти: з німцями та з більшовиками. І оця конференція – тут були обговорені засади й поставлені задачі. На тезах конференції відбувся третій великий збір, який мав переломне значення".

Поблизу будинку волонтери встановили пам'ятний знак з іменами учасників конференції ОУН 1943 року. Це вже п'ятий такий знак на Львівщині.

Зберегти й відновити хату взялася спілка учасників війни "Форпост". У майбутньому з будинку посеред лісу планують зробити туристичну локацію. Наразі спілка й волонтери вже облаштували підвісний міст над яром, по якому можна пройти до будинку.

 

Антон Дробович: "Пам'ять — це поле для справедливості"

Публічне інтерв’ю з головою Інституту національної пам’яті Антоном Дробовичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Володимир Кубійович. На карту поставлено все…

Те, що Володимир Кубійович, визначний український географ, енциклопедист, громадсько-політичний діяч, став об'єктом уїдливих викривальних памфлетів Ярослава Галана, уже свідчить про особливу прискіпливу увагу до нього нквс/мдб як до затятого "українського буржуазного націоналіста". Але не лише памфлети і статті в "Радянській Україні", "Вістях з України" та інших газетах були головними знаряддями радянських спецслужб і комуністичної пропаганди проти українського науковця.

"Важливо не робити з пам’яті божество", - Євгеній Стасіневич

Публічне інтерв'ю з літературним критиком Євгенієм Стасіневичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.