АНОНС: Презентація книги Любові Загоровської "Таборові діти"

"Видавництво Старого Лева" запрошує на презентацію нової книги письменниці та журналістки Любові Загоровської "Таборові діти".

У книзі  зібрано 63 свідчення людей, які в дитячому віці зазнали репресій радянської каральної системи. Це відверті й болючі спогади тодішніх дітей про те, як їх під дулами автоматів забирали з дому, про досвід перебування в тюрмах, про важку дорогу на сибірські морози в товарних вагонах, про життя в бараках чи спецінтернатах, про виживання в нелюдських умовах заслання.

У книзі "Таборові діти" зібрано свідчення людей, які в дитячому віці зазнали репресій радянської каральної системи. Це розповіді тодішніх дітей про те, як їх під дулами автоматів забирали з дому, про досвід перебування в тюрмах, про важку дорогу на сибірські морози в товарних вагонах, про життя в бараках чи спецінтернатах, про виживання в нелюдських умовах заслання. Ці свідчення варто прочитати, щоб знати, як ставилася радянська влада до дітей, яких оголосила "ворогами народу".

Модеруватиме розмову Мар'яна Савка.

Любов Загоровська — журналістка, письменниця. Народилася і мешкає в Івано-Франківську. Навчалася на філологічному факультеті Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. Після закінчення працювала в обласній науковій бібліотеці ім. І. Франка, потім журналісткою місцевих ЗМІ. Авторка поетичної книги "Назустріч вітру", яка була відзначена міською літературною премією ім. І. Франка, роману "Коли були ми…", збірки оповідань "На їхніх маленьких плечах…", казок "Завдання для Бабайка, або Різдвяна плутанина" та книжки спогадів "Моя УПА".

Мар'яна Савка — головна редакторка і співзасновниця "Видавництва Старого Лева", письменниця, перекладачка, волонтерка, актриса, перформерка, художниця. Авторка понад 20-ти книжок для дітей і дорослих та культурно-мистецьких проєктів. Фронтвумен Тріо "Мар'яничі".

Коли: 13 червня, о 18:30 

Місце зустрічі: Книгарня-кав'ярня Старого Лева (вул. Галицька, 17)

Книгу "Таборові діти" можна купити за посиланням: https://starylev.com.ua/knyga-taborovi-dity

 

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.

Андрій Бандера. Батька – за сина

У справі оперативної розробки Степана Бандери, яка зберігається в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України, є низка документів, які стосуються його батька – отця Андрія. Це драматична історія того, як чекісти перекладали свою ненависть до одного з лідерів українського визвольного руху на його близьких родичів.

"Примус до підданства". Перша спроба

"В ліжку з ведемедем. Сусідство з Росією як історичний виклик" - таку назву має нова книжка Олексія Мустафіна, що готується до виходу у видавництві "Фабула". Є в ній глава, присвячена експансії Російської імперії на Кавказі. Зокрема, й в часи правління у Картлі Іраклія II – царя, якому нинішня влада Грузії хоче встановити пам'ятник у своїй столиці. Чому ця ініціатива викликала таке обурення можна зрозуміти із фрагменту книжки, люб'язно наданому "Історичній правді" Олексієм Мустафіним.

Світоглядні орієнтири ОУН: приклад Ярослава Стецька

Історик Микола Гаєвой загинув на війні 27 серпня 2024 року. Він навчався в аспірантурі УКУ з історії. Для своєї дисертації обрав політичну біографію Ярослава Стецька. Фрагмент наукової роботи Микола надсилав редакції "Історичної правди". Публікуємо текст Миколи Гаєвого у пам'ять про полеглого Героя.