IN MEMORIAM: Померла діячка "Солідарності" Людвіка Вуєць.

У Польщі у віці 83 роки померла діячка "Солідарності" Людвіка Вуєць.

Про це повідомила історикиня Ольга Гнатюк.

"Відійшла у вічність Людка Вуєць. Так склалося, що в цей день - День матері в Польщі. Людвіка була теплою, як мати до всього того дуже широкого кола людей опозиції та її симпатиків. Була жорсткою до ворогів свободи. Про іншу героїню польської Солідарності писали "імʼя і "Солідарність". Людка була не менш знаковою, і не менш характерною - в обох сенсах цього слова. Світла Її памʼять, хай спочиває в миру її душа, хай там - здалеку чи зблизька - разом з Генриком за нас усіх вболівають", - написала Ольга Гнатюк.

Людвіка Вуєць народилася 2 квітня 1941 року у Львові в єврейській родині. Вивчала фізику у Варшавському університеті, а в 1972 році закінчила факультет математики, фізики та хімії Лодзького університету. У 1970 році вона вийшла заміж за Генрика Вуєця.

У 1980 році Людвіка приєдналася до "Солідарності", працювала в агенції преси "Солідарність". Була інтернована під час воєнного стану і звільнена в березні 1982 року. Почала співпрацювати з Комітетом допомоги особам, позбавленим волі та їхнім родинам, та таємними структурами спілки. З 1995 по 2002 рік вона була членом місцевої влади Варшави як секретар і член правління гміни Варшава-Центр.

 

.

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.

Андрій Бандера. Батька – за сина

У справі оперативної розробки Степана Бандери, яка зберігається в архівних фондах Служби зовнішньої розвідки України, є низка документів, які стосуються його батька – отця Андрія. Це драматична історія того, як чекісти перекладали свою ненависть до одного з лідерів українського визвольного руху на його близьких родичів.

"Примус до підданства". Перша спроба

"В ліжку з ведемедем. Сусідство з Росією як історичний виклик" - таку назву має нова книжка Олексія Мустафіна, що готується до виходу у видавництві "Фабула". Є в ній глава, присвячена експансії Російської імперії на Кавказі. Зокрема, й в часи правління у Картлі Іраклія II – царя, якому нинішня влада Грузії хоче встановити пам'ятник у своїй столиці. Чому ця ініціатива викликала таке обурення можна зрозуміти із фрагменту книжки, люб'язно наданому "Історичній правді" Олексієм Мустафіним.

Світоглядні орієнтири ОУН: приклад Ярослава Стецька

Історик Микола Гаєвой загинув на війні 27 серпня 2024 року. Він навчався в аспірантурі УКУ з історії. Для своєї дисертації обрав політичну біографію Ярослава Стецька. Фрагмент наукової роботи Микола надсилав редакції "Історичної правди". Публікуємо текст Миколи Гаєвого у пам'ять про полеглого Героя.