У Києві презентували електронно-картографічний проєкт «Друга світова на мапі України»

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували електронно-картографічний проєкт «Друга світова на мапі України»

Про це повідомили на офіційній сторінці у Facebook Національного музеюї історії України у Другій світовій війні.

Науковці Музею зібрали у ньому дані про назви 44 596 міст, сіл і селищ, їх підпорядкування та географічне положення станом на 1946 і 2014 рр. – від Другої світової до початку російсько-української війни.
Адміністративно-територіальну складову доповнюють відомості про війська, цивільне населення тощо. Вражають відомості про села, які до чотирьох разів переходили з рук в руки. Трагічну долю мирного населення засвідчують близько 700 ущент спалених під час німецької окупації сіл і містечок, а також сотні сіл, які були зняті з обліку радянською владою за підтримку українських повстанців.
Поштовхом до цієї фундаментальної роботи стали запити людей, які просили допомогти Музей встановити місця загибелі своїх рідних. Ці дані містяться у свідченнях про загибель, і таких "похоронок" у Музеї – близько 3-х мільйонів. Місця загибелі за ними можна було встановити не завжди: деякі населені пункти після війни перейменували, деякі затопили, деякі приєднали до більших. Науковці взялися за уточнення даних, понад десять років працювали з джерелами і картами.
Інформацію паралельно збагачували факти з історії населених пунктів, які ми додали до географічних. Це дати окупації та вигнання нацистів та їх союзників - угорську, румунську, італійською армії. Це назви частин, які звільняли населені пункти, і це – дати і місця боїв з УПА, військами Вермахту та НКВД. Є дані про злочини на окупованих територіях і масові страти євреїв, про села, які спалили нацисти, і села, які радянська влада зняла з обліку за підтримку українських повстанців.
"Тепер завдяки цій фундаментальній роботі науковці Музею можуть дати відповідь про місця загибелі на 7 із 10-ти запитів громадян", - наголосила на презентації проєкту заступниця гендиректора Музею Людмила Рибченко . Такий ресурс допоможе історикам у належному атрибутуванні фактів, а музейникам – у детальній презентації документів.
Загалом, довідкові, енциклопедичні видання є нині найбільш затребуваними й цінними. І дуже складними у створенні. "Тому завершення цієї роботи - це радість, свято, подвиг", - так привітав колектив Музею з завершенням фундаментального проєкту генеральний директор Юрій Савчук.
Тепер, коли триває російсько-українська війни, цінність електронно-картографічної бази даних Музею набуває особливого значення. "У військових є потреба вивчення ліній фронту, які є співставними і через 80 років практично накладаються одна на одну", – зауважуєСвітлана Даценко, координаторка проєкту. Тому новаторська база даних Музею, – вважає її рецензент, доктор історичних наук, завідувач відділом історії України у Другій світовій війні Інституту історії України НАН України Олександр Лисенко, – є "грунтовною базою роботи на майбутнє".

Ознайомитися з проєктом "Друга світова на мапі України" можна на веб-сторінці, перейшовши за посиланням: mapsearch.warmuseum.kyiv.ua.

 

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.

Останні дні і смерть Міхновського

Вранці 4 травня 1924 року 4-річний син Володимира Шемета – Ждан – вийшов у садок свого дому. Там дитина першою побачила, на старій яблуні, повішаним майже двометрове тіло гостя свого батька – Миколу Міхновського. Згодом Ждан розповість Роману Ковалю, що батько знайшов у кишені покійного записку: "Волію вмерти власною смертю!"

Останнє інтерв'ю мисткині Людмили Симикіної

Через мою майстерню пройшли всі дисиденти. Всім шилась свита. Я знала всі біографії. Я їх втішала, жаліла. Я знімала ту напругу психічного тиску, одягали новий одяг, знімали той, що вони мали, і вони відважно носили це. Я мріяла про іншу державу, про інший устрій. А одяг шився для цієї мрії. Ось сутність моя була в 1960-ті роки.