У Запоріжжі збирають кошти для реставрації Замку Катаріни Вальман

У Запоріжжі сьогодні провели благодійний аукціон, зібрані кошти направлять на розробку проєкту реставрації Замку Катаріни Вальман.

Благодійний аукціон відбувся за підтримки Широківської ОТГ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

"Ми збираємо гроші на розробку проєкта реставрації Замку Вальман. Орієнтовна вартість – 1 мільйон гривень. Об'єкт є пам'яткою архітектури. З 2020 року він є власністю громади. Саме з цього об'єкту починається туристичний маршрут "Менонітська стежка", який ми плануємо розвивати.

Ми розуміємо, що за гроші громади реалізувати проєкт неможливо, бо у нас є й інші проблемні питання. Тому ми вирішили показати меценатам, спонсорам, донорам, що ми готові до співпраці і започатковуємо збір грошей", – прокоментував голова ОТГ Денис Коротенко.

На аукціон було виставлено 22 лоти: картини, посуд, жіночі прикраси, зроблені власноруч, ляльки та багато іншого.

"Два мої лоти: картина А. Глухова, холст, масло 100/90 "Осінь в парку", 2005 р. Мій весільний подарунок від батька. Персональна екскурсія Широківською громадою по найцікавішим місцям. Особисто везу, особисто розповідаю, знайомлю з унікальними місцями та людьми", – сказала спеціалістка Агенції розвитку Широківської ОТГ Юлія Завада.

Замок Катаріни Вальман має статус виявленого об'єкта культурної спадщини архітектури та містобудування. У листопаді поточного року відділ охорони культурної спадщини Запорізької міської ради передав до Мінкульту необхідну документацію, щоб об'єкт включили до Держреєстру нерухомих пам'яток України та будинок набув охоронного статусу.

Замок Вальман – одна з найоригінальніших споруд менонітської Хортицької колонії. Розташований на території колишнього селища Розенталь, на межі з селищем Хортиця (зараз ці населені пункти – Верхня Хортиця у кордонах Запоріжжя).

Зовні будинок нагадує собою замок, звідси народна назва – "Замок Вальман". Автор проєкту – невідомий. Споруду почали будувати наприкінці ХІХ сторіччя за ініціативою Катаріни Вальман. Вона планувала облаштувати в ньому заклад для виховання маленьких дітей.

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.