У Краматорську відкрили пам'ятник школяру Степанові Чубенку

Улітку 2014-го хлопця тиждень піддавали тортурам, а потім розстріляли п'ятьма пострілами в потилицю

У Краматорську на Донеччині встановили пам'ятник вбитому 16-річному патріоту, гравцю місцевого футбольного клубу "Авангард" Степанові Чубенку. 

Про це повідомляє пресслужба Краматорської міськради.

 

Над проєктом пам'ятника працював краматорський скульптор Ігор Нестеренко. Степана Чубенка зобразили у повний зріст з м'ячем у руках, у динамічному русі. На хлопцеві – форму команди з емблемою краматорського футбольного клубу "Авангард", за юнацьку збірну якого він грав. На згадку про героя керівництво клубу вирішило назавжди закріпили за ним перший номер. 

Відкрити пам'ятник запросили краматорського міського голову Олександра Гончаренка та маму загиблого школяра Сталіну Чубенко.

"Вшанування тих, хто віддав своє життя за Україну – важлива подія для нашого міста, ми завжди будемо пам'ятати всіх полеглих героїв. Я глибоко співчуваю рідним і близьким. Складно уявити, через що ви пройшли. Так не мало бути. Ми не повинні були тут зібратися на відкритті пам'ятника 16-річному хлопцю, що загинув на українській землі через жовто-блакитну стрічку... Я впевнений, що цей пам'ятник стане місцем, яке відвідає багато людей, і всі вони дізнаються про цього назавжди молодого хлопця з Краматорська. Бо поки жива пам'ять про людину – жива і вона", – заявив міський голова Олександр Гончаренко.

Також на честь загиблого героя вже встановили меморіальну дошку у ЗОШ №12, в якій він навчався і яка тепер носить його ім'я, та пам'ятну дошку біля входу на стадіон "Авангард". З 2015 року щорічно у Краматорську проводиться футбольний турнір пам'яті Степана Чубенка.

Антон Дробович: "Пам'ять — це поле для справедливості"

Публічне інтерв’ю з головою Інституту національної пам’яті Антоном Дробовичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Володимир Кубійович. На карту поставлено все…

Те, що Володимир Кубійович, визначний український географ, енциклопедист, громадсько-політичний діяч, став об'єктом уїдливих викривальних памфлетів Ярослава Галана, уже свідчить про особливу прискіпливу увагу до нього нквс/мдб як до затятого "українського буржуазного націоналіста". Але не лише памфлети і статті в "Радянській Україні", "Вістях з України" та інших газетах були головними знаряддями радянських спецслужб і комуністичної пропаганди проти українського науковця.

"Важливо не робити з пам’яті божество", - Євгеній Стасіневич

Публічне інтерв'ю з літературним критиком Євгенієм Стасіневичем у рамках виставки ГОЛОСИ Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

Отруєння. Фрагменти книжки Віктора Ющенка"Недержавні таємниці. Нотатки на берегах пам’яті"

Фрагменти автобіографічної книжки третього Президента України.