Спецпроект

Бабин Яр символізує всі місця жорстоких убивств нацистами євреїв під час війни – Дробович

Бабин Яр у Києві символізує собою всі місця свавільних та жорстоких убивств нацистами євреїв під час Другої світової війни.

На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович під час Всеукраїнського форуму "Україна 30. Гуманітарна політика", повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

"Бабин Яр символізує собою всі місця незаконних, свавільних, жорстоких убивств нацистами євреїв під час Другої світової війни", - сказав Дробович.

За його словами, загалом на території України таких трагічних місць нараховується близько двох тисяч.

"Бабин Яр – це спільне зібране місце розстрілів невинних людей, які загинули тільки за те, що вони належать до єврейської нації", - підкреслив голова Українського інституту національної пам'яті.

Відповідно, додав Дробович, масштаб цього місця пам'яті – не 33 771 людина, розстріляна 29-30 вересня.

"Це навіть не 70-100 чи більше тисяч, а науковці зараз дискутують про кількість жертв, розстріляних у Бабиному Яру протягом часів окупації Києва 1941-1943 роки. Це навіть не півтора мільйона українських євреїв, яких убили нацисти під час Другої світової війни на території України", - додав він, зазначивши, що жертв набагато більше.

Читайте також: "Великі гроші на фінансування державного проєкту Бабиного Яру є. Вимога донорів – це має бути проєкт Української держави" – Дробович

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.