Унікальні знахідки з печер Юдейської пустелі: біблійний сувій пророків та мумія дитини

Давній біблійний сувій та інші реліквії виявили ізраїльські археологи у пустельних печерах, куди можна дістатися лише зі спеціальним обладнанням.

Про це повідомляє ВВС. Україна.

 
ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

Вчені знайшли десятки шматочків пергаменту з написами грецькою, а також словом "Бог" на івриті.

Як припускають дослідники, сувій належав єврейським повстанцям, які сховались у пустелі після невдалого заколоту проти Римської імперії у ІІ столітті.

Знахідки виявили під час операції зі збереження печер від розграбування і плюндрування.

Це перший сувій, який знайшли за останні шістдесят років. У 1960-х роках археологи натрапили у локації, яку почали називати "Печерою жаху", на схожі фрагменти, а також на 40 скелетів.

Нові залишки древнього сувою містять вірші з книг пророка Захарії та пророка Нахума (Наума). Ці твори входять до так званої "Книги дванадцяти малих пророків" - біблійської книги пророцтв – а "малими" їх називають через обсяг в порівнянні з книгами чотирьох "великих" пророків (Ісаї, Єремії, Єзекиїла та Даниїла).

Написи на пергаменті зроблені грецькою – мовою, яку запровадили після завоювання Іудеї Александром Великим у IV столітті до Р.Х.

Водночас слово "Бог" у документі – єдине, написане на івриті.

Керівник ізраїльського Відомства старожитностей Ізраель Хассон оцінює знахідку як "неймовріно цінну для людства".

 
ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

У тих же печерах знайшли сховище рідкісних монет періоду єврейського повстання проти Риму, муміфікований скелет дитини, вік якої оцінюється у 6 тис. років, а також великий неушкоджений кошик, якому може бути понад 10,5 тис. років.

Печери розташовані на глибині 80 метрів під скелею і дістатися туди можна, лише спустившись на мотузці.

Нинішня експедиція є частиною проєкту Відомства старожитностей Ізраїлю із захисту мережі печер від шукачів античних скарбів.

Сама ж скеля з печерами розташована в Юдейській пустелі на західному узбережжі Мертвого моря.

Десятиріччями тут знаходять безцінні історичні скарби, зокрема всесвітньо відомі "Сувої Мертвого моря" ("Кумранські літописи"), найстаріші зі знайдених копій біблійних книг.

Гарвардські студії Омеляна Пріцака… під кутом зору КГБ УССР

Професор Гамбурзького, Вашингтонського, Гарвардського, Київського університетів, засновник і перший директор Українського наукового інституту в Гарварді, сходознавець зі світовим ім'ям, знавець півсотні мов, дослідник давньої історії України, зокрема джерельної бази, яка свідчила про осібні витоки української державності і про українські терени як центр державотворення. Саме послідовний україноцентризм Омеляна Пріцака став головною причиною прискіпливої уваги до його постаті КГБ УССР.

Фундаменти палацу Кирила Розумовського. Історична довідка об'єкта культурної спадщини

В результаті обстежень залишків мурувань XVIII ст. в садибі по вул. Івана Мазепи у Києві, з’ясувалося, що під руїнами будівлі кінця ХІХ ст. збереглися фундаменти та підвали київського палацу останнього українського гетьмана Кирила Розумовського. Цю пам’ятку ще в 30-х роках минулого століття вважали беззворотньо втраченою. Я терміново виготовив історичну довідку, за якою Департамент охорони культурної спадщини КМДА мав би внести фундаменти палацу Кирила Розумовського до переліку щойновиявлених об’єктів культурної спадщини. Однак Департамент відхилив довідку і правоохоронного статусу об'єкту не надав.

Хрест Симона Петлюри – капеланам Армії УНР

У червні 1944-го в Рівненському рибтресті в одній із шухляд столу працівники знайшли дві грамоти до Хреста Симона Петлюри. Цупкі аркуші бланків із тризубом, оригінальною печаткою червоного кольору та фразою "Іменем Української Народної Республіки…" не могли не привернути увагу й не насторожити.

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.