Понад 2300 нових фото з місця теракту 11 вересня 2001 року опублікували в США. ФОТО

Архівісти оприлюднили близько 2,5 тис. фотографій, знятих майже відразу після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, США.

Як повідомляє «TheБабель» із посиланням на BBC, архівісти купили на розпродажі CD, на яких були знімки з так званого Граунд Зіро — ділянки, де раніше стояв зруйнований у 2001 році Всесвітній торговий центр.

 
Flickr / Jason Scott

Диски були в поганому стані, але архівістам все ж вдалося відновити дані. Зберегти вдалося 2 389 фотографій.

Скоріше за все, фотографії наслідків катастрофи зробили будівельники, які допомагали прибирати завали будівель.

 
Flickr / Jason Scott
 
FLICKR / JASON SCOTT

На фото можна побачити як сам Граунд Зіро, так і техніку, яка прибирала на міці трагедії. Також є фото згори, на яких можна побачити масштаб катастрофи.

«Ніхто не звертав уваги на ці фото. Дуже ймовірно, що вони так і лежали б, якби ми не пішли [на розпродаж]», — сказав Джонатан Берджесс, чий колега Джейсон Скотт знайшов на розпродажі диски зі знімками.

 

Flickr / Jason Scott

Чоловікам не вдалося знайти автора фото чи когось із його родичів.

 
Flickr / Jason Scott
 
FLICKR / JASON SCOTT

11 вересня 2001 терористи «Аль-Каїди» захопили рейс авіакомпанії American Airlines і влаштували зіткнення з Північною вежею. Через сімнадцять хвилин друга група терористів врізалася на такому ж викраденому літаку рейсу в Південну вежу. Внаслідок нападу загинуло близько 3 тис. людей. Головним організатором теракту був лідер «Аль-Каїди» Усама бен Ладен.

Як повідомлялося, портал державних архівів Польщі виклав скани 37 мільйонів документів.

Гарвардські студії Омеляна Пріцака… під кутом зору КГБ УССР

Професор Гамбурзького, Вашингтонського, Гарвардського, Київського університетів, засновник і перший директор Українського наукового інституту в Гарварді, сходознавець зі світовим ім'ям, знавець півсотні мов, дослідник давньої історії України, зокрема джерельної бази, яка свідчила про осібні витоки української державності і про українські терени як центр державотворення. Саме послідовний україноцентризм Омеляна Пріцака став головною причиною прискіпливої уваги до його постаті КГБ УССР.

Фундаменти палацу Кирила Розумовського. Історична довідка об'єкта культурної спадщини

В результаті обстежень залишків мурувань XVIII ст. в садибі по вул. Івана Мазепи у Києві, з’ясувалося, що під руїнами будівлі кінця ХІХ ст. збереглися фундаменти та підвали київського палацу останнього українського гетьмана Кирила Розумовського. Цю пам’ятку ще в 30-х роках минулого століття вважали беззворотньо втраченою. Я терміново виготовив історичну довідку, за якою Департамент охорони культурної спадщини КМДА мав би внести фундаменти палацу Кирила Розумовського до переліку щойновиявлених об’єктів культурної спадщини. Однак Департамент відхилив довідку і правоохоронного статусу об'єкту не надав.

Хрест Симона Петлюри – капеланам Армії УНР

У червні 1944-го в Рівненському рибтресті в одній із шухляд столу працівники знайшли дві грамоти до Хреста Симона Петлюри. Цупкі аркуші бланків із тризубом, оригінальною печаткою червоного кольору та фразою "Іменем Української Народної Республіки…" не могли не привернути увагу й не насторожити.

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.