Інститут нацпам'яті привезе до Львова історичний майданчик. РОЗКЛАД ЗАХОДІВ

Чому насправді нас вчать уроки історії? Цьому питанню присвячені цьогорічні заходи Українського інституту національної пам’яті на Форумі видавців у Львові.

Хорошу книжку не тільки читають, але й активно обговорюють. Міжнародний книжковий "Форум видавців у Львові" – це можливість не просто побачити добрі книжки, але й подискутувати про їхній зміст.

Книжковому Форуму 2016 Український інститут національної пам’яті разом із партнерами представляє тематичний історичний майданчик. Відновлення історичної правди, спростування радянської, російської пропаганди та, історичних міфів – про це говоритимуть фахівці протягом чотирьох днів форуму.

Відкриватиме програму презентація проекту "Люди Свободи", яка відбудеться 14 вересня, об 14:00, на Площі Ринок у Львові. "Люди Свободи" – це історії  26 постатей, які своєю працею та боротьбою в минулому столітті зробили можливим відновлення незалежності України.

Це поети і політики, військові і музиканти, науковці й художники. Хтось боровся за свободу народу, хтось за свободу творчості, думки, хтось зі зброєю в руках, а хтось – із пензлем.

"Завдяки таким Людям, свобода стала реальністю для нас, і кожен з нас отримав можливість вільно реалізувати свій потенціал. Цих Людей ми називаємо Людьми Свободи. Тих, які не зламалися, які боролися. Завдяки яким наша незалежність стала можливою", – пояснює Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Учасники відкриття виставки: Аліна Шпак – перший заступник голови Українського інституту національної пам’яті, Ярослав Файзулін – один з авторів проекту, співробітник Українського інституту національної пам’яті.

Також в рамках історичного майданчику на вас чекають: презентації нових книжок про Майдан та Другу світову війну, відкриті лекції, публічні дискусії та багато іншого.

 

Програма заходів УІНП в рамках тематичного майданчика під час Форуму видавців у Львові

14.09.2016

14:00  відкриття інформаційно-просвітницького проекту "Люди Свободи".

Місце проведення: м. Львів, Площа Ринок.

Учасники: Ярослав Файзулін – один з авторів проекту, співробітник Українського інституту національної пам’ят, Аліна Шпак - перший заступник голови Українського інституту національної пам’яті, Руслан Забілий — директор Національного Музею "Тюрма на Лонцького" Ігор Калинець — поет і дисидент Олеся Ісаюк — історик Національного Музею "Тюрма на Лонцького"

15.09.2016

13:00 – 13.45 Презентація книги "Щоб не забули. Пам'ять про тоталітаризм в Європі" 

Місце проведення: м. Львів, вул. Драгоманова, 5, Наукова бібліотека Львівського національного університету ім. Івана Франка

Учасники: Байкеніч Ганна - співробітник УІНП

14:00 – 14.45 Презентація книги "Війна і Міф"

Місце проведення: м. Львів: вул. Драгоманова, 17, Наукова бібліотека Львівського національного університету ім. Івана Франка читальний зал періодики.

Учасники: Майоров Максим - історик, співробітник Українського інституту національної пам'яті, Олеся Ісаюк -історик Національного Музею "Тюрма на Лонцького", Сергій Громенко - історик, Ігор Бігун — історик Центру досліджень визвольного руху .

19:00  - 20.00 Розмова "Декомунізація в Україні. Перші підсумки"

Місце проведення: м. Львів, вул. Драгоманова, 5, Наукова бібліотека Львівського національного університету ім. Івана Франка читальний зал періодики.

Учасники: Шпак Аліна перший заступник Голови Українського інституту національної пам’яті

16.09.2016

18:00 – 18:45 Презентація книги "Майдан від першої особи" та Музею Майдану.

Місце проведення: м. Львів, вул. Драгоманова, 17, Наукова бібліотека Львівського національного університету ім. Івана Франка читальний зал періодики. Учасники: Андрій Єрмоленко - художник; Анастасія Дмитрук -поетеса; Тарас Прохасько - письменник, журналіст; Тетяна Ковтунович - Український інститут національної пам'яті; Анастасія Гайдукевич - Український інститут національної пам'яті

17.09.2016

11:00 –11:45 Дискусія: "Навіщо Україні національний Пантеон?"

Місце проведення: м. Львів,вул. Драгоманова, 17, Наукова бібліотека Львівського національного університету ім. Івана Франка читальний зал періодики.

Доповідачі: Павло Подобєд, представник УІНП; Віталій Гайдукевич, журналіст, телеведучий.

12:00 – 12:45 Презентація військових одностроїв

Місце проведення: м. Львів, вул.. Драгоманова, 17, Наукова бібліотека Львівського національного університету ім. Івана Франка читальний зал періодики.

Учасники: Віталій Гайдукевич, журналіст, телеведучий, Олексій Руденко (Голова геральдичного товариства), Павло Подобєд, представник УІНП.

Партнери історичного майданчика: Форум видавців у Львові, Центр досліджень визвольного руху.

Стежте за оновленням інформації на сайті УІНП та у Facebook.

Гарвардські студії Омеляна Пріцака… під кутом зору КГБ УССР

Професор Гамбурзького, Вашингтонського, Гарвардського, Київського університетів, засновник і перший директор Українського наукового інституту в Гарварді, сходознавець зі світовим ім'ям, знавець півсотні мов, дослідник давньої історії України, зокрема джерельної бази, яка свідчила про осібні витоки української державності і про українські терени як центр державотворення. Саме послідовний україноцентризм Омеляна Пріцака став головною причиною прискіпливої уваги до його постаті КГБ УССР.

Фундаменти палацу Кирила Розумовського. Історична довідка об'єкта культурної спадщини

В результаті обстежень залишків мурувань XVIII ст. в садибі по вул. Івана Мазепи у Києві, з’ясувалося, що під руїнами будівлі кінця ХІХ ст. збереглися фундаменти та підвали київського палацу останнього українського гетьмана Кирила Розумовського. Цю пам’ятку ще в 30-х роках минулого століття вважали беззворотньо втраченою. Я терміново виготовив історичну довідку, за якою Департамент охорони культурної спадщини КМДА мав би внести фундаменти палацу Кирила Розумовського до переліку щойновиявлених об’єктів культурної спадщини. Однак Департамент відхилив довідку і правоохоронного статусу об'єкту не надав.

Хрест Симона Петлюри – капеланам Армії УНР

У червні 1944-го в Рівненському рибтресті в одній із шухляд столу працівники знайшли дві грамоти до Хреста Симона Петлюри. Цупкі аркуші бланків із тризубом, оригінальною печаткою червоного кольору та фразою "Іменем Української Народної Республіки…" не могли не привернути увагу й не насторожити.

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.