Частину Межигір'я слід зробити історичним заповідником - археологи

На території екс-резиденції екс-президента Януковича є не менше п'яти археологічних пам'яток, серед них - легендарний Спасо-Преображенський монастир козацьких часів.

Про це Історичній Правді повідомив кандидат історичних наук, старший науковий працівник Інституту археології НАНУ Всеволод Івакін.

В Центрі охорони та наукових досліджень управління культури і туризму Київської ОДА зібрано історичні та архівні матеріали, що безперечно доводять існування в урочищі "Межигір’я" залишків Межигірського Спасо-Преображенського монастиря та пам’яток давньоруського часу, які достатні для проведення археологічних досліджень, наголосив археолог.

За словами Івакіна, наразі відсутні лише межі пам’яток та їхні охоронні зони - у зв’язку з донедавна закритим характером території.

Археолог нагадав, що листи про збереження залишків Межигірського Спаса у 2004-08 роках були направлені в усі можливі інстанції - від президента Ющенка до ЮНЕСКО. У лютому 2008 року Кабмін навіть пропонував розпочати комплексне дослідження території монастиря.

Однак ще в грудні 2007 року Вишгородська районна адміністрація надала дозвіл на передачу в оренду на 49 років земельної ділянки в урочищі Межигір'я товариству з обмеженою відповідальністю "Танталіт".

Представник ТОВ "Танталіт" відмовився підписувати Охоронний договір з органом охорони культурної спадщини Київської області, тому йому було відмовлено в отриманні погодження на передачу в оренду згаданої території.

За неофіційною інформацією, таке погодження надала "Танталіту" Державна служба з питань національної культурної спадщини.

За словами Івакіна, в 1924, 1934, 1990-1992 рр. проводилися археологічні розвідки на території Межигір’я. В результаті виявлено п’ять пам’яток археології:

     1) Спасо-Преображенський Межигірський монастир XVI–XVIII ст.

     2) Давні укріплення в ур. Пекарська гора, розташовувалися над монастирем. В двох місцях зафіксовано залишки валів, але продатувати їх спорудження не вдалось;

     3) Поселення в ур. Хутір – тут зібрано фрагменти кераміки Х–ХІІІ ст.. Тут дослідники згадують укріплення, можливо – залишки напольного валу городища. Зв'язок давньоруського поселення з укріпленнями потребує уточнення, оскільки на поселенні виявлено і пізньосередньовічні матеріали;

     4) Багатошарова пам'ятка в урочищі Виноградна гора, яка розташовувалось північніше монастиря. Знайдено фрагменти давньоруської та пізньосередньовічної кераміки. Зафіксовано багатокутне укріплення, котре дослідники вважали залишками батареї ХVІІІ ст.;

     5) Печерний комплекс Межигірської обителі.

Після відкриття території Межигір’я 22 лютого 2014 року територію монастиря відвідала комісія у складі експертів з ОДА, Мінкульту й НАНУ, яка засвідчила, що на сьогодні територія Спасо-Преображенського Межигірського монастиря є вільною від забудови.

 Розташування археологічних пам'яток на території Межигір'я

27 лютого комісія, складена з наукових співробітників Інституту археології НАН України та Центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Київської ОДА, провела візуальне обстеження вищеозначених пам’яток і зібрала численний підйомний археологічний матеріал.

Знайдено фрагменти керамічних виробів доби трипільської культури, давньоруської держави та пізньосередньовічного часу.

За словами археолога, наразі необхідно провести попередні археологічні дослідження всіх згаданих вище пам’яток - щоб підготувати облікову документацію. Після цього на базі вищезгаданих пам’яток можливе створення філіалу Вишгородського історико-культурного заповідника – "Спасо-Преображенський Межигірський монастир".

Повністю точку зору археологів дивіться: "Межигір'я як унікальна археологічна пам'ятка"

Гарвардські студії Омеляна Пріцака… під кутом зору КГБ УССР

Професор Гамбурзького, Вашингтонського, Гарвардського, Київського університетів, засновник і перший директор Українського наукового інституту в Гарварді, сходознавець зі світовим ім'ям, знавець півсотні мов, дослідник давньої історії України, зокрема джерельної бази, яка свідчила про осібні витоки української державності і про українські терени як центр державотворення. Саме послідовний україноцентризм Омеляна Пріцака став головною причиною прискіпливої уваги до його постаті КГБ УССР.

Фундаменти палацу Кирила Розумовського. Історична довідка об'єкта культурної спадщини

В результаті обстежень залишків мурувань XVIII ст. в садибі по вул. Івана Мазепи у Києві, з’ясувалося, що під руїнами будівлі кінця ХІХ ст. збереглися фундаменти та підвали київського палацу останнього українського гетьмана Кирила Розумовського. Цю пам’ятку ще в 30-х роках минулого століття вважали беззворотньо втраченою. Я терміново виготовив історичну довідку, за якою Департамент охорони культурної спадщини КМДА мав би внести фундаменти палацу Кирила Розумовського до переліку щойновиявлених об’єктів культурної спадщини. Однак Департамент відхилив довідку і правоохоронного статусу об'єкту не надав.

Хрест Симона Петлюри – капеланам Армії УНР

У червні 1944-го в Рівненському рибтресті в одній із шухляд столу працівники знайшли дві грамоти до Хреста Симона Петлюри. Цупкі аркуші бланків із тризубом, оригінальною печаткою червоного кольору та фразою "Іменем Української Народної Республіки…" не могли не привернути увагу й не насторожити.

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.