В Парижі відкрили квартиру, в яку 70 років ніхто не заходив. ФОТО

У Парижі виявили квартиру, залишену власниками на початку Другої світової війни. Помешкання перетворилося на "капсулу часу", зберігши з 1940-х інтер'єр і деталі побуту.

Покинуте приміщення виявили після того, як його власниця померла у віці 91 року, пише Дейлі Мейл.

Пані де Флоріан втекла зі столиці Франції на південь країни на початку Другої світової. Вона ніколи не поверталася у Париж і, схоже, у квартиру з того часу ніхто не заглядав, повідомляє видання.

Будинок із "капсулою часу" розташовано у 9-му окрузі Парижу, між площею Піґаль та Оперою. Власник регулярно сплачував комунальні платежі, тож долею помешкання ніхто не переймався до смерті пані Флоріан.

Експерти, яких спадкоємці покійної попросили оцінити майно у квартирі, кажуть, що це було схоже на візит до замку Сплячої Красуні, де час зупинився ще в 1900-х роках.

Фото: dymontiger.livejournal.com

Всі речі були укриті товстелезним шаром пилу і павутиння.

 

Особливу увагу експертів привернув портрет жінки у рожевій сукні пензля італійського класика епохи декадансу Джованні Болдіні. "Не було жодної згадки про цю роботу, вона ніде не виставлялася, - зазначив арт-експерт Марк Оттаві. - Хоча, без сумніву, це був саме він".

 Очевидно, це і є портрет Марти

Зрештою виявилося, що бабуся власниці - актриса Марта де Флоріан - була музою відомого портретиста. 

У квартирі знайшли "палкі листи" шанувальників актриси, які Марта збирала в підшивку. Серед фанатів актриси був французький прем'єр Жорж Клемансо (той самий, що в 1918 році ініціював висадку десанту Антанти на півдні України).

 Всередині "капсули часу"

Коли ж у згортку виявили любовного листа від Болдіні, експерти остаточно упевнилися в автентичності роботи. Портрет було написано у 1898 році, коли Марта де Флоріан мала 24 роки.

 Перший мультик із Мікі-Маусом з'явився у 1928 році. Очевидно, це іграшка нещодавно померлої власниці 

Картину виставили на акціоні зі стартовою ціною 300 тисяч євро. Зрештою її було продано за 2,1 млн - рекордна для робіт Болдіні ціна.

Як відомо, у 2013 році берлінську квартиру, де в 1980-х мешкала громадянка соціалістичної Німеччини Ангела Меркель, було виставлено в добову оренду.

Дивіться також інші матеріали за темою "Побут"

Гарвардські студії Омеляна Пріцака… під кутом зору КГБ УССР

Професор Гамбурзького, Вашингтонського, Гарвардського, Київського університетів, засновник і перший директор Українського наукового інституту в Гарварді, сходознавець зі світовим ім'ям, знавець півсотні мов, дослідник давньої історії України, зокрема джерельної бази, яка свідчила про осібні витоки української державності і про українські терени як центр державотворення. Саме послідовний україноцентризм Омеляна Пріцака став головною причиною прискіпливої уваги до його постаті КГБ УССР.

Фундаменти палацу Кирила Розумовського. Історична довідка об'єкта культурної спадщини

В результаті обстежень залишків мурувань XVIII ст. в садибі по вул. Івана Мазепи у Києві, з’ясувалося, що під руїнами будівлі кінця ХІХ ст. збереглися фундаменти та підвали київського палацу останнього українського гетьмана Кирила Розумовського. Цю пам’ятку ще в 30-х роках минулого століття вважали беззворотньо втраченою. Я терміново виготовив історичну довідку, за якою Департамент охорони культурної спадщини КМДА мав би внести фундаменти палацу Кирила Розумовського до переліку щойновиявлених об’єктів культурної спадщини. Однак Департамент відхилив довідку і правоохоронного статусу об'єкту не надав.

Хрест Симона Петлюри – капеланам Армії УНР

У червні 1944-го в Рівненському рибтресті в одній із шухляд столу працівники знайшли дві грамоти до Хреста Симона Петлюри. Цупкі аркуші бланків із тризубом, оригінальною печаткою червоного кольору та фразою "Іменем Української Народної Республіки…" не могли не привернути увагу й не насторожити.

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.