Янукович дав премію книжці про розгром Сагайдачним турків

В Держкомітеті телебачення і радіомовлення відбулося засідання комітету з премії президента України "Українська книжка року". Одна з переможниць - книга про грозу Стамбула і Москви Петра Сагайдачного. Вона "сприяє вихованню підростаючого покоління".

На засіданні визначили найкращі видання 2011-2012 років, повідомляє офіційний сайт Кабміну.

У номінації "За вагомий внесок у розвиток українознавства" переможцем серед 27-ми претендентів визнано видання "Опішнянська мальована миска другої половини ХІХ - початку ХХ століття" (автор-упорядник - Олесь Пошивайло, видавництво - Національний музей-заповідник українського гончарства).  

Альбом присвячено найбільшій і найкоштовнішій у світі колекції глиняних мальованих мисок, виготовлених гончарами селища Опішного Полтавської області. 

У номінації "За сприяння у вихованні підростаючого покоління" нагороджено книгу Петра Саса і Генуте Керкіне "Хотинська битва 1621 - битва за центральну Європу".

"Хотинська битва 1621-го..." - масштабний українсько-литовський видавничий проект

Це масштабний міжнародний проект, створений за участю української і литовської сторін. В альбомі вперше в Україні опубліковано фрагменти воєнних щоденників самих учасників Хотинської битви 1621 року.

Кількатижневе військове протистояння під Хотином Речі Посполитої (армія Корони, армія Литви і військо козаків з України) з Османською імперією завершилося підписанням мирного договору.

Одним із вирішальних чинників перемоги стала 40-тисячна козацька армія на чолі з Петром Сагайдачним. Напередодні битви козацький лідер домігся від короля обіцянки визнати нову православну ієрархію замість тих, хто прийняв унію 1596 року.

Також у виданні представлено фото маловідомих експонатів з музейних фондів Туреччини, Польщі, Литви, України тощо. 

На честь чорноморських походів уродженця Галичини Сагайдачного названо флагман українського ВМФ. Фото: cit.ua

Петро Сагайдачний був одним із перших гетьманів українського козацтва, який намагався проводити власну політичну лінію на захист інтересів козаків і православного населення. Також він відомий своїми атаками на турецькі порти Чорного моря (1606-1616 рр.) і військовими виправами проти Московської держави у 1616-1618 роках.

Щорічну премію Президента України "Українська книжка року" започатковано у 2009 році. Її метою є відзначення авторів, видавництв та видавничих організацій, які зробили значний внесок у популяризацію української книги та розвиток вітчизняної видавничої справи.

Як відомо, у 2011 році у Держтелерадіо відзначили премією імені Франка книгу Володимира Білінського "Країна Моксель, або Московія".

"Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну", - Максим Остапенко

Інтерв’ю з директором "Києво-Печерської лаври" для Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

"Мене 2-річну витягнули з-під мертвої мами". Радіо Свобода побувало в селі Угли, що пережило Волинську трагедію

Сарни ‒ Український інститут національної памʼяті отримав звернення від польської громадянки Кароліни Романовської щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків членів її родини, яких убили 12 травня 1943 року. УІНП погодив ці пошукові роботи в селі Угли Рівненської області на 2025 рік. Радіо Свобода поїхало в село Угли, що у Сарненському районі Рівненщини, щоб дізнатися, що там нагадує про трагедію 81-річної давнини? Що залишилося у пам'яті місцевих жителів про ті страшні часи в роки Другої світової війни?

Осип Тюшка. 40 років поряд зі Степаном Бандерою

Він був одним із найближчих друзів Степана Бандери. Вони потоваришували ще під час навчання у Стрийській гімназії. Разом входили до керівних ланок у Пласті й ОУН, мали близькі ідейні переконання й погляди на національно-визвольних рух, одночасно відбували ув'язнення в гітлерівському концтаборі Заксенхаузен, спільно розбудовували структуру ОУН революційної після Другої світової війни і були об'єктами оперативних розробок кдб. Тільки роль і місце у тих чекістських планах і заходах для кожного відводилися різні.

Інтрига їхньої смерті

Убивство відомого політика, полководця, монарха та й просто непересічної постаті завжди оточено таємницею, інтригою, різноманітними більш чи менш вірогідними здогадами й домислами. Уже ці обставини викликають підвищену цікавість до подій, що за ними стоять. Тому тема політичних убивств, котрі з плином часу набувають статусу історичних – вигідне поле для авторів, котрі беруться за неї.