Депутати початку 1990-их закликають нинішніх не продавати трубу

Дванадцять народних депутатів ВP першого скликання закликають своїх нинішніх колег блокувати ухвалення закону про можливість передачі української газотранспортної системи в оренду або достроково скласти з себе повноваження і призначити дострокові парламентські вибори.

Про це йдеться у переданому УНІАН відповідному зверненні, підписаному Володимиром Пилипчуком, Олесем Шевченком, Левком Лук’яненком, Богданом Горинем, Арсеном Зінченком, Олександром Барабашем, Олександром Костюком, Яковом Зайком, Іваном Бойком, Олександром Гудимою, Олександром Піскуном та Миколою Поровським.

"Ми, народні депутати ВР України 1-го скликання, звертаємось до вас із проханням і вимогою припинити розбазарювання національних надбань України. Запланована, організована Партією регіонів і здійснена кожним з вас особисто здача ГТС України Росії буде злочином перед народом України, зрадою її національних інтересів, порушенням даної вами присяги, але не розв’яже і не вирішить надуманих і штучно створених олігархами газових проблем України", - йдеться у зверненні.

Його автори наголошують, що для забезпечення потреб населення України достатньо газу власного видобутку.

"Україна повинна перестати купувати газ в Росії задля задоволення виробничих потреб олігархів за кошти бюджету, тобто за кошти всіх громадян України – платників податків. Чому весь народ України має сплачувати податки до бюджету для того, щоб за них закупити газ олігархам? Чому вони не хочуть закуповувати газ за власні кошти, а отримавши прибутки, виводять їх за межі України в офшори і штучно створюють заборгованість перед бюджетом і «Нафтогазом?", - запитують колишні депутати у своїх нинішніх колег.

"Молдова, Вірменія, Білорусь віддали свої ГТС Росії – і в них економічне процвітання не наступило. Чому Польща, Німеччина, Італія, Болгарія не віддають "Газпрому" Росії свої ГТС? А коли бізнесменів цих країн перестала влаштовувати контрактна ціна на російський газ, вони подали до Стокгольмського суду і отримали бажані знижки цін на газ. Чому українська влада відмовляється йти таким самим шляхом? Можливо, тому, що за здачу нашої ГТС Росії ви розраховуєте мати чи вже маєте персональну вигоду?", - наголошується у зверненні.

Колишні депутати нагадують, що ГТС України забезпечує газорозподіл між українськими споживачами і може бути економічно ефективною внаслідок зміни тарифів з Росією.

Про часи роботи ВР 1-го скликання (вона ж - ВР УРСР 12-го скликання) читайте на "Історичній Правді"

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.