ПОМЕР КІМ ЧЕН ІР. КОРЕЙЦІ РИДАЮТЬ ПРЯМО НА ВУЛИЦІ (відео)

Офіційне телебачення (а іншого там просто нема) Північної Кореї поширює відео "всенародної скорботи" з приводу смерті лідера КНДР Кім Чен Іра. Люди б'ються в істериці на вулицях Пхеньяна.

Про це повідомляє Центральна агенція новин Кореї (ЦАНК).

За словами диктора, глава держави помер у суботу, 17 грудня, від надмірних фізичних й розумових навантажень. Йому було 69 років.

ЦАНК передає, що в диктатора стався серцевий напад, що підтвердив розтин, зроблений в неділю.

На вулиці вийшли тисячі корейців, щоб висловити скорботу з приводу смерті вождя.

В 2008 році в ЗМІ з’являлася інформація, що Кім Чен Ір переніс інсульт і перебуває у важкому стані.

BBC відзначає, що в КНДР почався процес передачі влади Кім Чон Ину - третьому синові покійного диктатора, якого він призначив своїм спадкоємцем y 2009 році.

ЦАНК уже назвала Кім Чон Ина новим "великим вождем". Такий титул раніше застосовувався лише щодо вищих лідерів КНДР. На думку оглядачів, це підтверджує версію про те, що Кім Чен Ин вже прийняв повноваження верховного керівника країни.

"Усі члени партії, військовослужбовці та інші громадяни мають вірно слідувати під керівництвом товариша Кім Чен Ина і захищати і посилювати єдиний фронт партії, армії і населення", - йдеться в повідомленні ЦАНК.

Кім Чен Ір

Уже відомо, що саме Кім Чен Ин очолить похоронну процесію під час поховання Кім Чен Іра 28 грудня в Пхеньяні.

Нагадаємо, що сьогодні державне телебачення КНДР повідомило, що лідер Північної Кореї Кім Чен Ір помер о 08:30 (01:30 за київським часом) ще 17 грудня під час поїздки країною поїздом. За офіційною версією, причиною смерті лідера чучхе стала фізична та психічна перевтома.

Гарвардські студії Омеляна Пріцака… під кутом зору КГБ УССР

Професор Гамбурзького, Вашингтонського, Гарвардського, Київського університетів, засновник і перший директор Українського наукового інституту в Гарварді, сходознавець зі світовим ім'ям, знавець півсотні мов, дослідник давньої історії України, зокрема джерельної бази, яка свідчила про осібні витоки української державності і про українські терени як центр державотворення. Саме послідовний україноцентризм Омеляна Пріцака став головною причиною прискіпливої уваги до його постаті КГБ УССР.

Фундаменти палацу Кирила Розумовського. Історична довідка об'єкта культурної спадщини

В результаті обстежень залишків мурувань XVIII ст. в садибі по вул. Івана Мазепи у Києві, з’ясувалося, що під руїнами будівлі кінця ХІХ ст. збереглися фундаменти та підвали київського палацу останнього українського гетьмана Кирила Розумовського. Цю пам’ятку ще в 30-х роках минулого століття вважали беззворотньо втраченою. Я терміново виготовив історичну довідку, за якою Департамент охорони культурної спадщини КМДА мав би внести фундаменти палацу Кирила Розумовського до переліку щойновиявлених об’єктів культурної спадщини. Однак Департамент відхилив довідку і правоохоронного статусу об'єкту не надав.

Хрест Симона Петлюри – капеланам Армії УНР

У червні 1944-го в Рівненському рибтресті в одній із шухляд столу працівники знайшли дві грамоти до Хреста Симона Петлюри. Цупкі аркуші бланків із тризубом, оригінальною печаткою червоного кольору та фразою "Іменем Української Народної Республіки…" не могли не привернути увагу й не насторожити.

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.