Пам'яті Володимира Базарка

13 жовтня помер один із найкращих українських правників США - Володимир Базарко. Творець першої української адвокатської компанії та професійної спілки юристів-українців у країні зірок. Співзасновник Спілки адвокатів України та багаторічний лідер "Пласт у світі". Член пластового куреня «Червона Калина», де пластував із Степаном Бандерою та Любомиром Гузаром.

 

13 жовтня помер один із найкращих українських правників США - Володимир Базарко. Творець першої української адвокатської компанії та професійної спілки юристів-українців у країні зірок. Співзасновник Спілки адвокатів України та багаторічний лідер Пласт у світі. Член пластового куреня "Червона Калина", де пластував із Степаном Бандерою та Любомиром Гузаром.

Володимир народився 14 червня 1940 року в с. Миців, тепер Грубешівського повіту Польщі. Під час Другої світової війни із батьками-біженцями опинився в Німеччині, із 7 років член Пласту. З 1949 року у Нью-Йорку, де завершив середню освіту та школу українознавства. Через три роки після приїзду в США закінчує приватний Pratt Institute, де з відзначенням отримав ступінь бакалавра інженерних наук.

Переїздить до Клівленду, де працює в NASA - National Aeronautics and Space Administration над розробкою способів охолодження гвинтів турбіни надзвукового пасажирського літака. У 1963-1965 роках служить в Армії США, стає старшим лейтенантом NASA. Через рік – магістр математики в John Carroll University у Клівленді. Здобуває другу вищу освіту на правничому факультеті юридичної школи Cleveland State University, де у свої 30 років стає доктором права. Волонтерив паралельно новацьким, а опісля юнацьким виховником у Пласті.

 

На зустрічі старших пластунів у 1968 році відзначив: "Чи маємо зберегти себе при українстві, чи зовсім розтопитися в американському кітлі? Напевне якийсь відсоток українців вибере легший шлях, а саме — шлях національного розгублення. Та тим не мусимо надто журитися, бо такий процес є в кожній національній групі. Я думаю, що більшість із нас вирішить бути українцями". І працював багато років, щоб українці були згуртовані та професійні.

Разом із колегами-українцями Богданом Футеєм (згодом федеральний суддя США) і Юрієм Оришкевичем створив першу українську адвокатську фірму в США Bazarko & Oryshkevych. У 1977 співзасновник також першої в країні професійної асоціації українських правників – Американсько-української спілки юристів (УАСЮ). З 40-річного віку, паралельно із адвокатською практикою, член Наглядової ради Centuri Bank в штаті Огайо. Виховав двох синів та радів п'ятьом онукам.

 

Співзасновник Спілки адвокатів України у 1990 році, на установчому з'їзді якої представляв українських правників США. Регулярно відвідував Україну, зокрема для супроводу становлення і розвитку Пласту. Це він навчив пластовий рух в Україні демократичного врядування на конференціях, символом якого є мабуть вигук: "справа формальна". Був на різних адміністративних посадах, зокрема головою світового Пласту.

Знав Володимира особисто, листувались багато років з різних питань, зокрема по власній ініціативі надсилав мені паперові газети з важливими статтями із США. Гостював у нього вдома. На світлині – три гетьманські скоби з куреня "Орден Залізної Остроги" із другом Влодком, як ми його називали, під час 100-ліття в Українському католицькому університеті у Львові. Співчуття родині і близьким. Вічна пам'ять Другу Влодку!

Теми

Юрій Юзич: Пам'яті Володимира Базарка

13 жовтня помер один із найкращих українських правників США - Володимир Базарко. Творець першої української адвокатської компанії та професійної спілки юристів-українців у країні зірок. Співзасновник Спілки адвокатів України та багаторічний лідер "Пласт у світі". Член пластового куреня «Червона Калина», де пластував із Степаном Бандерою та Любомиром Гузаром.

Олексій Мустафін: Справа "Шпігеля": як програти війну з медіа

10 жовтня 1962 року в часописі "Шпігель" з'явилася стаття "Умовно обороноздатні", автором якої був заступник головного редактора Конрад Алерс. Присвячена підсумкам навчань НАТО, вона досить критично оцінила тодішній стан бундесвера. І спричинила гучний скандал, який швидко переріс у кризу в стосунках між німецькими медіа та владою.

Олександр Зінченко: Зупиніться!

Передвиборче божевілля, яке вже охопило Польщу, є небезпечним. Не варто експерементувати: чи цього разу Польща капітулює за 28 днів, чи швидше? Бо після України наступною завжди була Польща.

Максим Майоров: Друга чеченська війна. Коли почалась і чи закінчилася?

30 вересня 1999 року, тобто рівно чверть століття тому, почалася Друга російсько-чеченська війна. В усякому разі можна констатувати, що того дня російські війська приступили до повномасштабного наземного вторгнення в Чеченську Республіку Ічкерія.