Свідок століття: історія одесита

Він народився і виріс під сонцем Українського Півдня. Вижив у віхолі Першої світової війни. Був свідком Української революції. Воював за вільну Литву. У рядах литовської армії вступав до Вільнюса. Пройшов через горнила сталінських репресій і повернувся. Добився реабілітації та зустрів розпад СРСР. Він знову побачив Литву і Україну незалежними. Коротка оповідь про довге життя Вітаутаса Жостаутаса.

 
Вітаутас Жостаутас
Фото з фондів LCVA

Головний герой відомого твору Володимира Лиса "Століття Якова" мав декілька прототипів і прожив ту ж епоху, що й наш герой. Втім, на відміну від поліського Якова, - збірного образу, талановито укладеного митцем, наш – реальний, одеський, поки не дочекався свого літературного майстра. Думаю, це попереду.

Вперше він поглянув на світ 22 травня 1898 р. Вітаутас Жостаутас народився серед причорноморських степів, у благополучній родині. Закінчивши 3-ю одеську гімназію, 18-річний юнак мріяв продовжити навчання і отримати університетський диплом. Пори те, що палала Перша світова війна.

Одесит благополучно склав іспити і став студентом фізико-математичного факультету Новоросійського університету. Та війна не давала відмахнутися від себе, безжально збираючи врожай з крові і зламаних доль. У 19-ть років Вітаутас змінив студентську лаву на окопи Румунського фронту. Сюди молодий новоспечений офіцер потрапив після закінчення Сергієвського артилерійського училища у рідній Одесі.

Дві революції у Росії та колапс її армії звільнили фронтовика-артилериста від обов'язку воювати за інтереси чужої імперії. Після демобілізації, у січні 1918 р., Вітаутас Жостаутас спробував повернутися до мирного життя. Тим більше тепер він мав нову амбітну ціль – стати юристом. І знову війна та залізний важкий крок епохи розтрощили мрії та сподівання. Буквально за вікном розгорталися змагання за незалежність України. В боротьбі з віковічним ворогом, український народ повертав втрачену півтора століття тому волю.

Нам наразі невідомо, чи брав наш герой безпосередню участь в подіях Української революції (1917 – 1921 рр.), чи лише був спостерігачем. Однак, очевидно, що вітер від розгорнутих синьо-жовтих прапорів обдавав і його обличчя. Разом з хвилями Чорного моря його слух наповнювався гаслами вільної України та словами її гімну. У ті, сповнені мрій та випробувань революційні роки, коли молодістю і властивим їй максималізмом, дихала надія на відновлення нашої свободи…

1919-й – рік зламу в перших українських визвольних змаганнях. У житті ж нашого героя – це рік повернення до етнічної вітчизни. Литва, як і Україна тоді, воювала за незалежність. Литовська армія конче потребувала офіцерів. Жостаутас приєднався до Війська Литовського у грудні 1919 р. На той момент армія республіки успішно відбила агресію Радянської Росії і нанесла поразку російсько-німецькій Західній добровольчій армії.

Одеситу припало служити у 1-му Артилерійському полку. Свого роду, легендарний підрозділ для перших литовських визвольних змагань (1919 – 1923 рр.). До речі, через 1-й Артилерійський, у роки збройної боротьби, пройшов не один офіцер-уродженець України.

У травні 1920 р., за станом здоров'я, лейтенанта Жостатуаса було звільнено з Війська Литовського. На той момент він служив у комендатурі міста Каунаса, тимчасової столиці держави.

Нарешті уродженець Одеси мав можливість насолодитися мирним життям, зайнятися улюбленою справою. Увесь міжвоєнний період він присвятив юриспруденції. Закінчив Литовський університет (нині – Університет Вітаутаса Великого) у Каунасі. Мав широку практику, десять років працював суддею. Одночасно активно включився до системи територіальної оборони Литви, вступив до лав парамілітарного Союзу литовських стрільців. Як резервіст 2-го Артилерійського полку брав участь у військових навчаннях.

Вдруге повноцінно встати до лав Війська Литовського одеситові довелося восени 1939 р. Звичний європейський світ, підточений подіями другої половини 1930-х, остаточно зруйнувала Друга світова війна. Литва оголосила про нейтралітет.

У результаті змови радянського і німецького диктаторів країни Балтії опинилися у сфери впливу Москви. Остання нав'язала їм нерівноправні договори, що відкрили для Сталіна можливість розмістити радянські військові контингенти у Естонії, Латвії та Литві. Вибору три республіки фактично не мали і змушені були погодитися. У випадку з Литвою ситуація мала власні нюанси.

За результатами польсько-литовської війни (1919 – 1920 рр.) Литва втратила історичну столицю – Вільнюс. Окрім міста і сам регіон – Вільнюський край. Повернення Вільнюса являлося буквально сенсом життя всього міжвоєнного покоління литовців. Польща впала, розчавлена Гітлером та Сталіним. За угодою з Литвою, Москва передавала їй втрачений край. Втім, то було не більше ніж маневром перед повномасштабною інтервенцією до самої Литовської Республіки. Цей факт з сумом усвідомлювався багатьма представниками литовських еліт вже тоді.

 
Литовський офіцер оглядає Вільнюс з Башти Гедиміна, жовтень 1939 р.
Фото з фондів LCVA

Литовський народ і суспільство, пригнічені втратою Клайпедського краю (захопленого Третім рейхом навесні 1939 р.), тим не менш, раділи відновленню литовської влади на містом великого князя Гедиміна. Це вбачалося сатисфакцією за поразки попередніх років та відновлення історичної справедливості. У лавах Війська Литовського, що урочисто входило до столиці у жовтні 1939 р,. був і Вітаутас Жостаутас. Між тим до падіння Литовської держави лишалися лічені місяці.

 
Литовська піхота входить до Вільнюса, жовтень 1939 р.
Фото з фондів LCVA

У червні 1940 р. СРСР, після жорсткого ультиматуму, окупував усі три країни Балтії. Почався період першої радянської окупації (1940 – 1941 рр.). Жостаутас, як і решта, намагався вижити у дні катастрофи незалежності. Колишній офіцер працював у різних установах на посадах ревізіоніста, завідувача юридичного відділу.

Початок німецько-радянської війни у червні 1941 р. сприйнявся у Литві, як і багатьма в Україні, шансом на відродження незалежності. Майже одночасно українські та литовські національні сили проголосили відновлення держави. У Литві цим подіям передувало Червневе повстання (22 – 27 червня 1941 р.). Втім, незалежність України та Литви не входили у плани нацистського керівництва. На зміну сталінському прийшов гітлерівський режим. За нацистської окупації Жостаутас повернувся до цивільної судової практики.

 
Учасники Червневого повстання 1941 р.
фото LGGRTC

Протягом 1941 – 1944 рр. фронт, зайшовши до берегів Волги, зробив кульбіт назад на захід. На багатостраждальні литовські землі, слідом за відступаючими німецькими військами, нагрянула друга радянська окупація. Протидія загарбникам вилилася у велику визвольну партизанську війну, яка триватиме у Литві усе наступне десятиліття. Для Вітаутаса Жостаутаса ж наступали нові важкі випробування. У 1945 р. його заарештували. Військовий трибунал засудив одесита до 8 років таборів та 5 років заслання. Він вижив у страшному Воркутлагє. Там, де знайшли свій мученицький кінець так багато синів і дочок і Балтії, і України. Там, де литовці ділили з українцями табірні муки та гіркий ЗеКівський хліб.

Повернувшись до Литви майже 60-річним, уродженець південної України знайшов сили почати життя заново. Він закінчив технічний виш у Каунасі та почав працювати інженером-будівельником.

Наче віддаючи борг за роки поневірянь, життя подарувало Жостаутасу втіху, якої не дочекалася більшість литовських воїнів доби визвольних змагань. Спершу, у 1989 р., він добився через суд, тоді ще Литовської РСР, реабілітації, як незаконно репресованого. У наступні два роки став свідком того, як визволяються з під окупації рідні Литва та Україна. Як падає "червона імперія". Дожив наш герой і до остаточної перемоги Литви – виведення російських військ з території країни (1993 р.).

Можливо Вітаутас Жостаутас і не здужав би усіх випробувань без підтримки дружини Ольги. Вони народилися у один рік, пройшли разом крізь життя і померли також майже одночасно. У 1994 році подружжя тихо прийняла вільна литовська земля.

Використані джерела:

Lietuvos centrinis valstybės archyvas (фотоматеріали до ілюстрацій)

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (фотоматеріали до ілюстрацій)

Lietuvos kariuomenės karininkai 1918–1953. Т.8,9.

Володимир Старик: Назар та Луція Данилюки. Якою була українська еліта Буковини до її знищення московськими окупантами

Іконою українського визвольного руху на Буковині останніми роками вважається подружжя Назарія і Луції Данилюків, ці персонажі Шекспірівського масштабу, життя та смерть яких дасться описати трьома поняттями – любов, вірність і зрада.

Олександр Зінченко: Що не так із колонкою Чапутовича?

На шпальтах консервативної газети "Rzeczpospolita" вийшла колонка колишнього міністра закордонних справ Польщі Яцека Чапутовіча під назвою "Політика гієни почувається добре". Він зтаврував політику чинної влади, як політику гієн - тих, хто намагається скористатися вразливим становищем України, щоб вирішити свої питання. Опозиційний політик звинувачує правлячу у Польщі коаліцію у шантажі України історичними питаннями.

Микола Зеленський: Нарис про генерал-хорунжого Армії УНР Павла Кудрявціва

На Полтавщині одну з вулиць перейменували на честь земляка Павла Кудрявцева - генерал-хорунжого Армії Української Народної Республіки.

Артем Петрик : Свідок століття: історія одесита

Він народився і виріс під сонцем Українського Півдня. Вижив у віхолі Першої світової війни. Був свідком Української революції. Воював за вільну Литву. У рядах литовської армії вступав до Вільнюса. Пройшов через горнила сталінських репресій і повернувся. Добився реабілітації та зустрів розпад СРСР. Він знову побачив Литву і Україну незалежними. Коротка оповідь про довге життя Вітаутаса Жостаутаса.