Спецпроект

"Краткий курс истории России"

Сидячи в політичних таборах, ми "перетрубили" гори томів «Истории России» Соловйова, Ключевського, Покровського - півтора погонного метра книжок. Але виявляється, що вся ця історія - у вигляді ідеологем - вміщається на одній стрінці, та ще й великими літерами!

Сидячи в політичних таборах, ми "перетрубили" гори томів «Истории России» Соловйова, Ключевського, Покровського - півтора погонного метра книжок. Але виявляється, що вся ця історія - у вигляді ідеологем - вміщається на одній стрінці, та ще й  великими літерами!

Щоб читач не нидів над купою літератури, ми з колишнім естонським політв'язнем Мартом Ніклусом, за прикладом товариша Сталіна пропонуємо цей

КРАТКИЙ КУРС ИСТОРИИ РОССИИ:

СОБИРАНИЕ РУССКИХ ЗЕМЕЛЬ

ОСВОЕНИЕ

ПРИСОЕДИНЕНИЕ

ВОССОЕДИНЕНИЕ

ТЕРРИТОРИАЛЬНЫЕ ПРИОБРЕТЕНИЯ

И ПРИРАЩЕНИЯ

ДОБРОВОЛЬНОЕ ВХОЖДЕНИЕ (ВСТУПЛЕНИЕ)

«ВЫ НАМ ПОДДАЙТЕСЯ, А МЫ ВАС БУДЕМ ЖАЛОВАТЬ»

УМИРОТВОРЕНИЕ

ОСВОБОЖДЕНИЕ

ОБРУСЕНИЕ КРАЯ

ПРИОБЩЕНИЕ К ВЕЛИКОЙ РУССКОЙ КУЛЬТУРЕ

ПРАВОСЛАВИЕ, САМОДЕРЖАВИЕ И НАРОДНОСТЬ

ЕДИНАЯ И НЕДЕЛИМАЯ

ПРОЛЕТАРСКИЙ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗМ

МИРОВАЯ РЕВОЛЮЦИЯ

ВЫРАВНИВАНИЕ ГРАНИЦ

ТОРЖЕСТВО ИСТОРИЧЕСКОЙ СПРАВЕДЛИВОСТИ

ПОДДЕРЖКА МИРОВОГО КОММУНИСТИЧЕСКОГО

И РАБОЧЕГО ДВИЖЕНИЯ

ЗАЩИТА ЗАВОЕВАНИЙ СОЦИАЛИЗМА

БОРЬБА ЗА МИР

ДРУЖБА НАРОДОВ

БРАТСКАЯ ПОМОЩЬ

ВВЕДЕНИЕ ОГРАНИЧЕННОГО КОНТИНГЕНТА

ВЫПОЛНЕНИЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛЬНОГО ДОЛГА

ЕДИНСТВО СЛАВЯНСКИХ НАРОДОВ

ЗАЩИТА РУССКОЯЗЫЧНОГО НАСЕЛЕНИЯ

И ГРАЖДАН РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ

МОЧИТЬ В СОРТИРЕ (В.Путин)

ПРИНУЖДЕНИЕ К МИРУ (Д.Медведев)

ЕДИНСТВО РУССКОГО МИРА (Патриарх Кирилл)

Ірина Цибух: Посмертний лист Ірини Цибух

Журналістка, медик добровольчого батальйону "Госпітальєри" Ірина Цибух із позивним "Чека" загинула на фронті 29 травня, їй було 25 років. Посмертний лист опублікував брат Ірини Юрій.

Петро Долганов: "Зміщення акцентів", чи пошук істини? Якою має бути українська відповідь на інструменталізацію пам’яті про Голокост під час війни

Успішний і вільний розвиток студій Голокосту – вже сам по собі засвідчуватиме абсурдність аргументів кремлівської пропаганди. Детальніше вивчення тих напівтонів, до інструменталізації яких часто вдаються російські пропагандисти, – чи не найкраща "зброя" в контрпропагандистській діяльності.

Тетяна Терен: Утойя - острів збереження пам'яті

22 липня 2011 року норвезький правий екстреміст Андерс Брейвік убив 77 людей. Восьмеро загинуло під час вибуху бомби біля будівель парламенту в Осло, ще шістдесят дев'ять Брейвік убив того ж дня у молодіжному таборі на острові Утойя неподалік від Осло, перевдягнувшись у поліцейського. Це найбільші втрати в історії Норвегії після Другої світової війни. Нині острів позиціонує себе насамперед "як місце для збереження пам'яті і продовження життя".

Артем Чех: Безликий далекий траур

Велика сіра трагедія, глевка маса болю і страждань, список дрібним шрифтом нікому не відомих, нікому не потрібних, приречених на забуття. І добре, що забудуть не всіх. Але й не всіх пам'ятатимуть. Так є. І це ок. Хоч і хотілося б знати і пам'ятати усіх.