31 січня 2022
Тексти

Нова політика Європи: десять років політичних криз

Розпорошеність та невловимість влади в Євросоюзі, про що Луук ван Мідделаар написав вже другу книгу, легко можна було б використати для виправдання бездіяльності, проте в цьому немає потреби, адже Україна тут не більш ніж подразник. «Політика Європи» виявляється «новою» лише допоки йдеться не про нашу країну.
Колонки

Іван Синєпалов: Щоденник Скотта: полюс уже наш?

Швидкість у нас зараз трохи більше милі з чвертю на годину, ідемо з великими зусиллями, а тим часом тіні поволі переповзають перед нами справа наліво. Скільки думок передумуєш за час цих одноманітних маршів! Які повітряні замки будуєш в надії, що полюс уже наш. Майже не відчуваємо холоду; найбільша зручність нашого становища – сонце чудово висушує. Шкарпетки та каньги щоранку майже сухі. Готувати їжу на п’ятьох значно довше, ніж на чотирьох; десь на пів години за день. Цього я при перевлаштуванні не врахував.
Коротко

На півдні США вилучили зі шкільної програми комікс "Маус" про Голокост

Шкільна рада округу Макмінн у штаті Теннессі на півдні США одноголосно вирішила виключити з програми підвідомчих йому шкіл роман у коміксах "Маус", присвячений Голокосту. Члени ради вважають, що зображення оголених мишей та груба лексика у діалогах не підходять для школярів 13-14 років.

У Штатах оприлюднили кінохроніку з Климетієм Шептицьким. ВІДЕО

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту ініціатива “Архіви Діаспори” на своєму YouTube-каналі опублікувала унікальні кадри кінохроніки з митрополитом Климетієм Шептицьким. Відео знайшли в Маямі (штат Флорида, США) у приватній колекції.

Фільм "Безголосся" про Голокост на Львівщині можна переглянути онлайн. ВІДЕО

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту в Україні відбулась онлайн-прем’єра документального фільму “Безголосся”.

Каталонія помилує тисячу відьом

Парламент Каталонії ухвалив резолюцію про помилування до тисячі людей, більшість із яких жінки, яких засудили за чаклунство в регіоні 400 років тому.

Проспект Небесної сотні в Одесі не носитиме імені Жукова

Проспекту Небесної сотні в Одесі не повернуть стару назву – рішення про скасування розпорядження Геннадія Труханова, про проведення громадських слухань щодо повернення назви Маршала Жукова проспекту Небесної сотні залишив в силі апеляційний суд.