27 липня 2020
Тексти

12 цитат від Володимира Винниченка

Є певна плутанина з датою народження Володимира Винниченка. Є дата, записана його дружиною. День, який назвав він сам. І дані з метричного запису. Різниця – у межах трьох днів: 14, 15 та 16 липня 1880 року. І це без врахування переводу зі старого на новий стиль календаря.

Богдан Гудь: Волинь перед Волинню

Де шукати причини Волині-1943, у чому різниця між українсько-польським конфліктом у Галичині та на Волині та чи тільки УПА була "організатором" Волинської трагедії – "Локальній історії" розповів Богдан Гудь, доктор історичних наук, професор Львівського університету, автор книги "З історії етносоціальних конфліктів. Українці й поляки на Наддніпрянщині, Волині й у Східній Галичині в ХІХ – першій половині ХХ ст." (польськомовний варіант – Ukraińcy i Polacy na Naddnieprzu, Wołyniu i w Galicji Wschodniej w XIX i pierwszej połowie XX wieku).
Коротко

Суд підтвердив заборону на будівництво біля музею у Пирогові

Апеляційний суд залишив у силі рішення господарського суду міста Києва про заборону будівництва житлового комплексу на земділянці біля музею у Пирогові.

Підозрюваний у підпалі собору в Нанті зізнався у скоєному

Мігрант із Руанди, якого підозрюють у підпалі собору Петра і Павла у французькому Нанті, визнав свою причетність до злочину.

Влада Чикаго демонтувала памʼятник Колумбу

В американському місті Чикаго тимчасово демонтували памʼятник іспанському мореплавцю Христофору Колумбу, який відкрив Америку. Раніше статую намагалися повалити протестувальники, що призвело до сутичок із поліцією.

ЄС вимагає від Росії негайно звільнити історика Дмитрієва

Європейський союз вимагає звільнити главу карельського відділення "Меморіалу" Юрія Дмитрієва, якого засудили до 3,5 років колонії суворого режиму.

Державний архів Волині виклав у мережу 215 розсекречених справ КҐБ

Архівом Волинської області оприлюднено 215 архівних кримінальних справ несудових органів за 1939-1953 роки з фонду 4666 "Комітет державної безпеки (КДБ) при Раді Міністрів УРСР у Волинській області, м. Луцьк, Волинська область"