24 лютого 2020
Тексти

Як відбувалися парламентські вибори в Галичині 100 років тому?

Виборчий кодекс, який почав діяти в Україні з початку 2020 року, суттєво змінює принцип голосування, переведення голосів у мандати, нарізку округів, що, звісно, не омине і Львівщину. Це викликає певні історичні паралелі з 1907 роком, коли в Австро-Угорщині відбулася виборча реформа, яка суттєво змінила правила виборів у Галичині. Тоді використовувалася виключно мажоритарна виборча система, яка відтепер не використовується в Україні під час парламентських і місцевих вибрів до рад із кількістю виборців більше як 90 тисяч осіб
Коротко

Археологи виявили у підземеллі святилище засновника Риму

Археологи виявили у Римі підземний храм – гіпогей. Ймовірно, присвячений засновнику міста Ромулу. Припускають, що може бути одночасно храмом і гробницею.

Назвали переможців всеукраїнського рейтингу “Книжка року-2019”

У КМДА нагородили переможців ХХІ Всеукраїнського рейтингу «Книжка року-2019».

На Черкащині поліцейські виявили у чоловіка золоті скіфські кинджал і браслет. ФОТО

Старовинний кинджал, браслет та інші речі чоловік зберігав у своєму автомобілі. Походження виявлених речей він пояснити відмовився. Предмети вилучено. Відкрито кримінальне провадження за статтею 193 КК України.

Українці та поляки спільно вшанували пам'ять загиблих у Гуті Пеняцькій. ФОТО

У неділю, 23 лютого, біля Меморіалу жертвам цивільного населення загиблих під час Другої світової війни у 1944 році у Гуті Пеняцькій на Бродівщині відбулись скорботні заходи.

Діаспора в США передала Україні картину, присвячену жертвам Голодомору. ФОТО

Українська вільна академія наук у США передала Україні картину художника Віктора Цимбала «Рік 1933».