4 серпня 2020
Тексти

Роми. Ті, що пройшли крізь Голокост

В ніч з 2 на 3 серпня 1944 року в таборі смерті Аушвіц-Біркенау нацисти за кілька годин знищили в газових камерах 3,5 тисячі ув’язнених ромів. Тільки у цьому таборі за роки війни було знищено більш 20 тисяч ромів з 14 країн Європи. Рішенням конференції найбільших ромських організацій світу цей день оголошено Міжнародним днем пам’яті жертв геноциду ромів. В Україні цю дату офіційно встановлено постановою Верховної Ради в 2004 році.
Колонки

Устина Стефанчук: Мій дідо був комуністом

Про це не личить говорити в порядних товариства, до цього рідко зізнаються ті, які свого часу цим пишалися, про такі історії, здебільшого забувають тенденційні історики. Але мій дідо був комуністом.
Коротко

Археологи під Одесою виявили рідкісну статуетку античного божества. ФОТО

Члени Нижньодунайської археологічної експедиції Одеського археологічного музею на розкопках городища Картал поблизу села Орловка в Ренійському районі виявили теракотову статуетку. Археологи вважають, що статуетка зображає грецького бога Гермеса (в римському пантеоні – Меркурія). Ще по одній з версій – це може бути Геракл.

На Луганщині вшанували пам’ять жертв нацистського геноциду ромів

Обласний меморіальний захід з нагоди відзначення Міжнародного дня голокосту ромів відбувся в місті Кремінна біля Пам’ятного знаку "Геноцид ромського народу".

У Греції відкрили перший підводний музей. ВІДЕО

У Греції відкрили перший підводний музей поблизу острова Перістера в Егейському морі.

У соборі Паризької Богоматері почали демонтувати орган

У понеділок, 3 серпня, у Парижі почали демонтувати великий орган собору Паризької Богоматері.

АНОНС: У Запоріжжі відбудеться літературно-мистецький фестиваль Toloka. Історичні події

Презентація книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», проєкт «Яка твоя історія?», кінохроніка «Дніпро в бетоні» та багато іншого серед історичних заходів фестивалю Toloka.

In memoriam. Помер ірландський політик Джон Х’юм

У віці 83 років помер північноірландський політик Джон Х’юм, який був лауреатом Нобелівської премії миру.