4 червня 2020
Тексти

Пам’ять про війну: дискурс демократії та дискурс тоталітаризму

Сьогодні неспокутуваний злочин комунізму повертається примарою нового світового конфлікту. Тому конфлікт історичних пам'ятей має не лише політико-ідеологічну, а перед усім, етичну природу і пов'язаний із нерозкаяністю за злочини комунізму. Отож, хай із сьогоднішнім ювілейним ушануванням жертв Другої світової війни прийде до нас усвідомлення що тоталітарне будяччя проросло на нашому полі не випадково. У Ялті 1945-го знесилене людство залишило ті зерна. Наше завдання сьогодні те будяччя виполоти.
Коротко

Науковці світу вимагають звільнення російського історика Юрія Дмитрієва

Понад 400 науковців і митців підписали звернення з вимогою негайно звільнити історика і голову товариства «Меморіал» у російському регіоні Карелія Юрія Дмитрієва.

У Білорусі вшанували пам’ять головного героя зустрічі на Ельбі 1945-го року – українця Сільвашка

Посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим разом з Повіреною у справах США в Республіці Білорусь Дженіфер Мур та Заступником міністра закордонних справ Білорусі Олегом Кравченко відвідали кладовище «Міхановичи» поблизу Мінська, де похований головний герой знаменитої зустрічі на Ельбі 1945 року українець Олександр Сільвашко.

На станції метро "Золоті ворота" відкрилась виставка присвячена Варшавському договору. ВІДЕО

2 червня у київському метро, на станції «Золоті ворота», відкрилася виставка до 100-річчя укладення Союзу Пілсудський – Петлюри.

Без боротьби УНР не було б незалежної України – польський історик

Союз Симона Пілсудського і Юзефа Пілсудського 1920 року завершився поразкою, але без цієї кількарічної боротьби УНР сьогодні могло б не бути незалежної України.

Учені дослідили вміст шлунку динозавра і зʼясували його раціон. ФОТО

Динозавр з масивними шпичаками пролежав під землею 110 мільйонів років і зберігся настільки чудово, що вчені змогли дослідити вміст його шлунку та зрозуміти, чим харчувалась прадавня рептилія.

У Мексиці виявили найдавнішу споруду цивілізації майя. ВІДЕО

У одному із штатів Мексики вчені знайшли найдавнішу споруду епохи цивілізації майя.