«Не допустити відродження сталінського кривавого спадку» - Світовий конгрес українців

Світовий Конґрес Українців звернувся з листами до очільників держав із закликом "не допустити відродження сталінського кривавого спадку та протистояти путінським спробам силою перекроїти карту сучасної Європи"

Павло Грод
Президент СКУ Павло Ґрод

Як повідомляє Укрінформ, Світовий конгрес українців наголосив на необхідності бойкотувати пропагандистські акції Кремля та закликав заборонити використання радянської тоталітарної символіки в громадських місцях. 

"Експлуатуючи радянські тоталітарні символи Другої світової війни, Кремль виправдовує та прославляє сьогоднішню агресію, включно з окупацією Криму та вторгненням в український Донбас. Недавня стаття Путіна у виданні "National Interest", як і парад напередодні голосування за зміни до Конституції Російської Федерації, утверджують прагнення Росії переписати історію та відбілити свої злочини. Ми закликаємо світових лідерів засудити звеличення людожерського сталінського режиму та злочини сучасного російського агресора, бойкотувати пропагандистські акції Кремля, та заборонити публічне використання кривавої тоталітарної символіки", - зазначив Президент СКУ Павло Ґрод.

Як зауважили в СКУ, сьогодні Росія прагне в будь-який спосіб відбілити злочини радянського комуністичного режиму та перекрутити історичні події. Навіть вибір нової дати параду в Москві – 24 червня – є частиною цієї стратегії: саме у цей день 75 років тому відбувся сталінський "парад перемоги".

В СКУ вважають, що цьогорічний парад, як і фінансовані російською державою акції "Безсмертного полку", є черговою маніпулятивною спробою російської пропаганди нав'язати світу кремлівську версію історії та культ сталінізму, представивши радянських поневолювачів народів "визволителями". Більше того, такі масові зібрання під час пандемії COVID-19 демонструють кричущу зневагу сучасної Росії до людського життя – типову для всіх тоталітарних режимів.

Останні дні і смерть Міхновського

Вранці 4 травня 1924 року 4-річний син Володимира Шемета – Ждан – вийшов у садок свого дому. Там дитина першою побачила, на старій яблуні, повішаним майже двометрове тіло гостя свого батька – Миколу Міхновського. Згодом Ждан розповість Роману Ковалю, що батько знайшов у кишені покійного записку: "Волію вмерти власною смертю!"

Останнє інтерв'ю мисткині Людмили Симикіної

Через мою майстерню пройшли всі дисиденти. Всім шилась свита. Я знала всі біографії. Я їх втішала, жаліла. Я знімала ту напругу психічного тиску, одягали новий одяг, знімали той, що вони мали, і вони відважно носили це. Я мріяла про іншу державу, про інший устрій. А одяг шився для цієї мрії. Ось сутність моя була в 1960-ті роки.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.