Англійцю повернули забуту в потязі трьохсотрічну скрипку. ФОТО

Старовинну скрипку вартістю 320 тисяч доларів, яку музикант Стівен Морріс забув у поїзді на півдні Лондона, повернули законному власнику.

Про це пише ВВС.

22 жовтня Стівен Морріс забув скрипку, зроблену відомим майстром Девідом Теклером у 1709 році, у поїзді, що прямував із Лондона до Орпінгтона.

 
WALTON/YOUTUBE

Музикант, який записав саундтреки для фільмів про Джеймса Бонда і трилогії "Володар перснів" і працював з Девідом Боуї та Стіві Вандером, був шалено засмучений.

"Відтоді, як вона зникла, я майже не спав", - зізнається він. 

Пізніше транспортна поліція опублікувала зйомку камер спостереження, на якій видно, як якийсь чоловік забирає скрипку, коли поїзд наближається до станції Бромлі Саут.

 
STEPHEN MORRIS

Поліцейські запропонували цьому чоловікові вийти із ними на зв'язок, схожі заклики лунали і у соцмережах.

Минулого четверга пан Морріс отримав повідомлення у Twitter: "Я упізнав людину на відео. Схоже, я його знаю, і хотів би допомогти. Я по собі знаю, як це - забути цінну річ у поїзді".

Наступного дня із людиною, яка надіслала повідомлення, зв'язалися, і, судячи з усього, нею виявився саме той чоловік, який прихопив із собою скрипку в потязі.

Чоловік, який назвався "Джин" (це не його справжнє ім'я), погодився зустрітися із паном Моррісом у п'ятницю ввечері на парковці супермаркету неподалік станції Бекенгем.

 
STEPHEN MORRIS

В операції, якою керував друг музиканта, колишній поліцейський Майк Пеннет, брали участь співробітники поліції у штатському.

"Майк був головним локомотивом усієї операції", - казав згодом пан Морріс.

Після 10 вечора група поліцейських простежила за тим, як "Джин", молодий чоловік до 30-ти років, підійшов до пана Морріса, потиснув йому руку і передав сумку зі скрипкою.

 
STEPHEN MORRIS

"Йому було дуже соромно, він сказав, що хотів передати її мені особисто. Все завершилося якнайкраще", - розповідає музикант.

Скрипка і смичок не постраждали.

У транспортній поліції підтвердили, що не порушуватимуть справу проти чоловіка, оскільки він зробив необхідні кроки, щоб зв'язатися із власником скрипки і повернути її.

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.