Вручення нагород Emmy: тріумф "Чорнобиля" та "Гри престолів"

Мінісеріал "Чорнобиль" загалом завоював десять нагород Emmy, у тому числі як "найкращий мінісеріал" року. Заключний сезон "Гри престолів" здобув 12 нагород.

Про це повідомляє Німецька Хвиля.

Режисер мінісеріалу
Режисер мінісеріалу "Чорнобиль" Йоган Ренк

У Лос-Анджелесі ввечері у неділю, 22 вересня, відбулася церемонія нагородження Академії телевізійних мистецтв і наук Emmy. Тріумфаторами церемонії стали телевізійний мінісеріал "Чорнобиль", створений американським телеканалом HBO спільно з британською телемережею Sky, та заключний сезон саги "Гра престолів".

"Чорнобиль" завоював Emmy у номінації "найкращий мінісеріал". Також нагороду присудили режисеру стрічки - шведському кінематографістові Йогану Ренку за "найкращу режисуру" та американцеві Крейгу Мезіну за "найкращий сценарій". Загалом "Чорнобиль" отримав десять нагород.

Заключний сезон серіалу "Гра престолів" завоював 12 нагород американської Академії телевізійних наук і мистецтв. Зокрема, він учетверте раз став "кращим драматичним серіалом" року.

Довідково. Церемонія вручення Emmy за традицією проходить у Microsoft Theater у Лос-Анджелесі. Премію вручає Академія телевізійних мистецтв і наук, заснована у 1946 році. Назва премії походить від слова "immy" - так називалася катодна трубка в перших телевізійних камерах.

У пошуках Костя Щита

На початку 2021 року, гортаючи скановані копії українського щоденника "Свобода", я натрапив на вельми просте пошукове оголошення: людина, яку шукали, була родом з моєї рідної Мерефи. Як згодом стало відомо, цією людиною був Костянтин Мусійович Щит — старшина української армії та тенор Української Республіканської Капели, яскраву історію життя якого впродовж майже сторіччя тримали в таємниці родичі з двох різних частин світу.

Гарвардські студії Омеляна Пріцака… під кутом зору КГБ УССР

Професор Гамбурзького, Вашингтонського, Гарвардського, Київського університетів, засновник і перший директор Українського наукового інституту в Гарварді, сходознавець зі світовим ім'ям, знавець півсотні мов, дослідник давньої історії України, зокрема джерельної бази, яка свідчила про осібні витоки української державності і про українські терени як центр державотворення. Саме послідовний україноцентризм Омеляна Пріцака став головною причиною прискіпливої уваги до його постаті КГБ УССР.

Фундаменти палацу Кирила Розумовського. Історична довідка об'єкта культурної спадщини

В результаті обстежень залишків мурувань XVIII ст. в садибі по вул. Івана Мазепи у Києві, з’ясувалося, що під руїнами будівлі кінця ХІХ ст. збереглися фундаменти та підвали київського палацу останнього українського гетьмана Кирила Розумовського. Цю пам’ятку ще в 30-х роках минулого століття вважали беззворотньо втраченою. Я терміново виготовив історичну довідку, за якою Департамент охорони культурної спадщини КМДА мав би внести фундаменти палацу Кирила Розумовського до переліку щойновиявлених об’єктів культурної спадщини. Однак Департамент відхилив довідку і правоохоронного статусу об'єкту не надав.

Хрест Симона Петлюри – капеланам Армії УНР

У червні 1944-го в Рівненському рибтресті в одній із шухляд столу працівники знайшли дві грамоти до Хреста Симона Петлюри. Цупкі аркуші бланків із тризубом, оригінальною печаткою червоного кольору та фразою "Іменем Української Народної Республіки…" не могли не привернути увагу й не насторожити.