Видавець проанонсував вихід історії державного флоту УНР та Гетьманату

Книга "Український Державний Флот 1917-1918 рр.: історія його становлення, військово-політичної боротьби та занепаду" незабаром вийде з друку.

Про це на своїй сторінці у "Фейсбуці" повідомив видавець Олег Філюк. Автором книги, яка витримує вже друге видання, є дослідник історії українського флоту із Запоріжжя Ігор Гриценко.

 

Ігор Гриценко (1990 р. н.) здобув ступінь магістра політології в Запорізькому національному університеті. Протягом 2010 2014 років опублікував понад 10 нарисів з української військової та військово-морської історії в часописах "Чорноморська безпека", "Морська держава", Сіверянський літопис", "Музейний простір", газетах "Знак", "Флот України", "Свобода" (США) тощо. Консультував документальний фільм "Тризуб Нептуна" (режисер Іван Канівець).

Одна зі сторінок з ілюстраціями

Зміст

Слово до читача

Розділ І. Чорноморський флот в часи Центральної Ради в 1917 році.

1. Розгортання українського воєнно-морського руху та створення передумов для становлення національного флоту (весна-літо 1917 року)

2. Перший Всеукраїнський Військовий З’їзд та початок українізації флоту  (літо—осінь 1917)    

3. Становлення флоту УНР (осінь 1917 року)

Розділ II. Створення флоту Української Народної Республіки, його збройна та політична боротьба (листопад 1917—травень 1918 року)

1. Флот УНР в умовах загострення політичного конфлікту між Центральною Радою та РНК РСФСР (друга половина листопада 1917—січень 1918 рр.)  

2. Стан українського руху на інших флотах (поч. 1918 р).

3. Захоплення більшовиками влади на Чорноморському флоті (поч. 1918 р.).

4. Січневе воєнно-морське законодавство та воєнно-морська політика УНР. (початок 1918 р.)  

5. Відновлення флоту УНР в Одесі (березень—квітень 1918 р.).

6. День 29 квітня 1918 р. а історії України і флоту.

7. Вчинок адмірала Сабліна та його наслідки.

Розділ IIІ. Український Державний Флот в Севастополі та Криму (травень—жовтень 1918 р.)

1. Організація та діяльність українського морського міністерства. Положення українського флоту в Севастополі та інших містах Криму в травні—серпні 1918 р.    

2. Втрачені Україною шанси виправити ситуацію з Чорноморським флотом.

3. Український флот в Севастополі та інших містах Криму у вересні—жовтні 1918 р.

Розділ IV. Організація та військові операції українського флоту в Одесі в Другу половину 1918 р.

Розділ V. Український торговельний і воєнний флот поза територією Криму (травень—листопад 1918 р.)

1. Становище заводів та кораблів українського флоту в Миколаєві в 1918 р.

2. Події в інших важливих портах.

3. Українська морська піхота за часів Гетьманату 1918 р.

4. Український воєнний та торговельний флот на річкових комунікаціях.

Розділ VI. Український флот в умовах зміни політичного курсу Української  Держави та кінця світової війни  (початок листопада 1918 р.— 14 грудня 1918 р.)

1. Зростання впливу білого руху на флоті в часи підготовки до федеративного союзу з Росією.

2. Події на Чорноморському флоті після кінця світової війни. та інтервенція Антанти (листопад— грудень 1918 р.)

3. Замість післямови (морське міністерство в часи Директорії УНР (грудень 1918 р.—поч. 1919 р.)

Ключові постаті українського військово-морського флоту 1917—1918 рр.

Список основних джерел

Додатки

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.