ПОРОШЕНКО ПРИСВОЇВ ГЕРОЯ ТРЬОМ ВІЙСЬКОВИМ. Додані прізвища

Президент України Петро Порошенко підписав указ про присвоєння звання Герой України трьом особам.

Про це під час виступу у Верховній Раді повідомив в.о. міністра оборони України Михайло Коваль, повідомляє УП.

"Сьогодні вночі президент підписав указ: три Герої України і 90 нагороджено орденами", - сказав Коваль.

"Серед них - генерал-майор Сергій Кульчицький. На жаль, загинув", - додав глава Міноборони.

Також на офіційному сайті президента повідомляється, що звання Героя України присвоєне підполковнику Костянтину Могилку і полковнику Тарасу Сенюку,

Всім трьом звання присвоєні посмертно і з врученням ордену "Золота Зірка" (вручається за мужність, на відміну від ордену Держави, яким нагороджуються Герої із трудовими досягненнями),

Як відомо, начальник управління бойової та спеціальної підготовки Національної гвардії Сергій Кульчицький загинув 29 травня 2014 року під Слов'янськом, коли терористи із російської зброї збили український гелікоптер, який перевозив військових для ротації. В результаті події загинуло 12 чоловік – шість військовослужбовців Національної гвардії України, включаючи екіпаж гелікоптеру, та шість – представників спецпідрозділу МВС України.

Командир 1-го аеромобільно-десантного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади Тарас Сенюк загинув 3 червня 2014 року у черговому бою з терористами під Слов'янськом. Як завжди, комбат був у перших лавах свого підрозділу.

Капітан екіпажу військового літака-розвідника АН-30 Костянтин Могилко загинув 6 червня 2014 року під час виконання бойового завдання над Слов'янськом. Терористи підбили літак із російського ПЗРК, капітан наказав екіпажу стрибати з парашутами, а сам до останнього залишався за штурвалом, відводячи палаючу машину від житлових кварталів.

Дивіться також:

Герої України - хто вони? ІНФОГРАФІКА

Статистика по Героях станом на грудень 2013 року

Янукович дав Героя Ступці і ще шістьом громадянам

У кого ще можна відібрати Героя, як у Бандери?

Всі матеріали за темою "Герої України"

Всі матеріали за темою "Нагороди"

У пошуках Костя Щита

На початку 2021 року, гортаючи скановані копії українського щоденника "Свобода", я натрапив на вельми просте пошукове оголошення: людина, яку шукали, була родом з моєї рідної Мерефи. Як згодом стало відомо, цією людиною був Костянтин Мусійович Щит — старшина української армії та тенор Української Республіканської Капели, яскраву історію життя якого впродовж майже сторіччя тримали в таємниці родичі з двох різних частин світу.

Гарвардські студії Омеляна Пріцака… під кутом зору КГБ УССР

Професор Гамбурзького, Вашингтонського, Гарвардського, Київського університетів, засновник і перший директор Українського наукового інституту в Гарварді, сходознавець зі світовим ім'ям, знавець півсотні мов, дослідник давньої історії України, зокрема джерельної бази, яка свідчила про осібні витоки української державності і про українські терени як центр державотворення. Саме послідовний україноцентризм Омеляна Пріцака став головною причиною прискіпливої уваги до його постаті КГБ УССР.

Фундаменти палацу Кирила Розумовського. Історична довідка об'єкта культурної спадщини

В результаті обстежень залишків мурувань XVIII ст. в садибі по вул. Івана Мазепи у Києві, з’ясувалося, що під руїнами будівлі кінця ХІХ ст. збереглися фундаменти та підвали київського палацу останнього українського гетьмана Кирила Розумовського. Цю пам’ятку ще в 30-х роках минулого століття вважали беззворотньо втраченою. Я терміново виготовив історичну довідку, за якою Департамент охорони культурної спадщини КМДА мав би внести фундаменти палацу Кирила Розумовського до переліку щойновиявлених об’єктів культурної спадщини. Однак Департамент відхилив довідку і правоохоронного статусу об'єкту не надав.

Хрест Симона Петлюри – капеланам Армії УНР

У червні 1944-го в Рівненському рибтресті в одній із шухляд столу працівники знайшли дві грамоти до Хреста Симона Петлюри. Цупкі аркуші бланків із тризубом, оригінальною печаткою червоного кольору та фразою "Іменем Української Народної Республіки…" не могли не привернути увагу й не насторожити.