Переклали книгу "Примарний мир. 1945" - про початки Холодної війни

Вийшла друком книга "Примарний мир. 1945. Незавершена війна". Історичний твір розповідає про те, як Друга світова війна обернулася Холодною війною.

Про це ІП повідомило видавництво "Темпора".

Книга британського історика Ґреґора Далласа присвячена Другій світовій війні та її наслідкам на геополітичній мапі поствоєнного світу.

На 770 сторінках автор детально аналізує перебіг війни, стратегії Гітлера, Сталіна, Черчілля та Рузвельта, намагаючись довести, що Холодна війна бере свої початки ще під час Другої світової.

Авторський наратив багатий на спогади безпосередніх учасників подій.

Книга розрахована на істориків, політологів, усіх, кого зацікавить запропонована тематика.

Обкладинка українського видання

Ґреґор Даллас — британський дослідник, закінчив Каліфорнійський університет за спеціальностями історія та економіка, отримав докторський ступінь з Європейської економічної історії. Автор багатьох праць з історії світових воєн та історії економіки.

ЦИТАТИ:

Досвід Першої світової війни не призвів у Німеччині до виникнення літератури “розчарування” та пацифізму; у 1920 та 1930 роках Німеччиною поширився культ солдата.

Сотні тисяч людей по обидва боки Райну ридали над романом “На західному фронті без змін”; однак на заході ці сльози були викликані марністю війни, тим часом, як у Німеччині їх проливали через принесену жертву. Європа не була об”єднана у своїй жалобі.

Нацисти та совєти були сусідами, колишніми союзниками, у них завжди була спокуса співпрацювати, ландшафти їхніх таборів були вражаюче схожі. Фактично, нацисти перебралися до колишніх совєтських таборів; а згодом совєти використовували старі нацистські табори. Найгірше те, що деякі з цих таборів і далі мали тих самих в'язнів, а також те саме керівництво.

Історія відбудови Європи після Другої світової війни не має прецедентів. Гегемоністські завойовники наполенівського, вільгельмівського, гітлерівського типів зазнали краху раз і назавжди.

Для багатьох повоєнні роки були навіть гіршими, ніж воєнні. Після зими 1946-1947 років Британія, наприклад, жила на більш суворих харчах та раціонах палива, ніж протягом будь-якого періоду війни.

Данії, Швеції та Швейцарії вдалося майже повністю вціліти  - цим, можливо, пояснюється те, що “європейська свідомість” не розвинулася у цих країнах настільки сильно, як у всіх інших.

Читайте на ІП інші матеріали за темою "Холодна війна"

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.