Спецпроект

Сьогодні - 9 річниця Скнилівської трагедії

Cьогодні, 27 липня, у Львові вшановують пам'ять загиблих під час Скнилівської трагедії.

Про це повідомляє Zaxid.net.

В цей день виповнюється 9 років від страшної трагедії, що трапилась на Скнилівському летовищі під час проведення авіаційного шоу. Міський голова Львова Андрій Садовий закликав усіх вшанувати загиблих у молитві та скорботі.

"Для Львова - це жахлива трагедія, що забрала життя невинних людей. Сьогодні, 9 років після трагедії, родичі жертв повинні відчувати моральну підтримку громади міста. Ми повинні просити в Бога, аби подібні біди більше ніколи не приходили в наше місто", - закликав міський голова Львова Андрій Садовий.

Також сьогодні об 11.00 у Львові на Скнилівському летовищі біля каплиці відбудеться вшанування пам'яті загиблих у Скнилівській трагедії. Влада міста закликає усіх долучитись до молебня.

Також відбудеться поминальний молебень, який правитимуть священики різних конфесій, біля пам'ятного знака на місці падіння літака та на Голосківському кладовищі.

Нагадаємо, що 27 липня 2002 року під час авіашоу на Скнилівському летовищі зазнав катастрофи літак Су-27. В авіакатастрофі загинуло 77 осіб, з яких 28 дітей. Також постраждало близько 250 людей.

Львівська міська рада звертається до усіх львів'ян із проханням утриматись сьогодні від гучних святкувань.

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.